A 101-es Légi Deszant Alakulat (101st Airborn Division) A Sikoltó Sasok (Screaming Eagles)

Az eredetileg 1918 novemberében létrehozott 101-es Légi Deszant Alakulatot a következõ hónapban feloszlatták. 1921 júniusában azonban újra létrehozták, mint tartalék egységet, amely késõbb létfontosságú szerepet játszott a Második Világháborúban.

Alapvetõen légi-támadásra kiképezve, a 101-esek teljes értékû harci egységgé lettek kinevezve 1942 augusztusában, és a D napon, a normandiai partraszálláskor õket dobták le elsõnek az inváziót megelõzõ éjszakán. Bastognenál körbezártan, Anthony McAuliffe õrnagy híres "Szart" válasza után addig tartották magukat, míg a szövetséges erõk fel nem mentették az ostromlott várost. Példamutató erõfeszítéseikért, és hõsies cselekedeteikért a 101-esek 4 kitüntetést kaptak a hadjárat folyamán, és két Elnöki Egység Idézést.

A való világban

Az Ötös Számú Általános Utasítás, amely miatt az alakulat született, következõképpen szól: "A 101-es deszant alakulatnak nincs történelme, de randevúja van a végzettel. Mint a korai amerikai úttörõk, akik kikezdhetetlen bátorsága volt a nemzet alapítóköve, mi is szakítottunk a múlttal és annak tradícióival, hogy megalapozhassuk a jövõnket."
"Minket hívnak majd, hogy hosszú távú katonai célokat hajtsunk végre, és mi bármikor bevetésre megyünk, amikor a szükség azonnali és végletes"
"Hadd hívjam fel a figyelmeteket arra, hogy a jelvényünk a hatalmas amerikai sas. Ez egy illõ jelkép egy olyan alakulatnak, amely úgy zúzza össze az ellenségeit, hogy villámként zúdul rájuk az égbõl. A történelem, amit írunk, a teljesítmények, amelyeket az Amerikai Hadsereg és az Amerikai nép emlékkönyveibe szeretnénk írni csak és kizárólag ennek az alakulatnak az emberein múlik"

Egy elég nagyszabású célkitûzés, amelynek a 101esek mindenféleképpen eleget tettek. Az elmúlt években egyre nagyobb érdeklõdés övezte a 101eseket, különösen az õ 506-os, Easy századukat, akiknek hõsies cselekedeteit a Második Világháború során megörökítették a Band of Brothers TV sorozatban.

Easy század

Az 506osokat eredetileg Fort Braggbe vezényelték 1942 júliusában, és hamarosan tagjai lettek Amerika legújabb katonai egységének, az ejtõernyõsöknek. És mint így, az Easy század tagjai zöldfülû civilekbõl a hadsereg legelitebb katonáivá váltak.
A 101es Légi Deszant 1943 szeptemberének végén érkeztek Angliába, és Aldbourneban és Wiltshireben állomásoztak, ahol gyakorlatoztak és készültek a D napra, és Európa inváziójára. 1944 június 5.-ének estéjén felszálltak Uppottery repülõtérrõl, és elindultak Normandia felé. A célterületeik Puoppeville és Ste. Marie-du-Mont lett volna, de az erõs légelhárító tûz miatt az egész 506os egység elvétette az ugrást, és STe. Mere Eglie faluja mellett értek földet.

A következõ pár napban az Easy Század elküzdötte magát Carentan-ig, csak hogy utána visszarendeljék õket Angliába pihenni. Két hónappal késõbb, szeptemberben, azonban Hollandiában ugrottak, és sikeresen felszabadították Eindhovent.
Az észak-európai invázió gyors elõrehaladtával a 101es deszantosok 1944 decemberében érték el Bastogne stratégiailag fontos városát. A különösen hideg tél, és a súlyos veszteségek ellenére 101esek beásták magukat, és védték a frontvonalat, majd folytatták az elõrenyomulást Belgiumon keresztül végül Németországba, ahol felszabadították a náci brutalitástól szenvedõ foglyokat a Landsberg táborban.
Nem sokkal ez után, az utolsó bevetésükön az 506osok Berchtesgadennek vették az irányt, és 1945 május 5.-én elfoglalták Hitler híres búvóhelyét, a Sasfészket!