A kommandósok felszerelése

Egy kommandós – hivatalos megnevezésben felszámoló – személyi felszerelése sok mindenbõl áll. Ezek egy része a fegyverzet és kiegészítõi, másik része az egyéni védõfelszerelés. Ezenkívül még sok olyan dolgot is magával kell, hogy vigyen, amelyek a feladata végrehajtáshoz szükségesek lehetnek.

Lássuk hát, melyek is ezek a felszerelések. Elõször is a fekete színû bevetési ruházat. A tradicionális öltözet a világ összes különleges egységénél rendszerben van. Részint álcázás miatt, részint pszichológiai szempontból viselik, hiszen a feketébe öltözött egység már csak a megjelenésével is nagyon félelmetes látványt nyújt.

Nem árt, ha az öltözet anyaga a lángálló Nomex. Az arcot szintén fekete csuklya borítja, amelynek ugyancsak több szerepe van. Egyrészt elfedi a személy kilétét, így késõbb nem ismerhetõ fel. Bár ez banálisnak tûnhet, mégis fontos dolog, hiszen a rendõrök legközelebb esetleg egy civil ruhás akcióban vesznek részt, ahol nem akarnak "lebukni". A maszk véd továbbá a kisebb sérülésektõl (pl. üvegszilánk), és – amennyiben szintén Nomexbõl készült – védi az arcot az égési sérülésektõl. Manapság már hozzáférhetõ több fajta védõkesztyû, amelyek anyaga és kivitele nagyon változatos. Létezik ujjatlan változat, védõpárnákkal megerõsített, bõrbõl, Nomexbõl, neoprénbõl stb. készült. Mindegyiknek célja a kéz védelme, illetve a fogás biztossá tétele. A lábbeli szintén fontos ruházati cikk, amely hasonlóképpen bõ választékban hozzáférhetõ a hazai piacon is. A speciális célra fejlesztett ki bakancsokat a Hi-Tech, a Black Hawk és az Adidas cég is. Lehet teljesen bõrbõl vagy gyöngyvászonnal kombinálva. Lényege, hogy kényelmes legyen, csúszásmentes talppal rendelkezzen.

Tovább leltározva a felszerelési tárgyakat, következik a térd-, és könyökvédõ. Ezek nagyon fontos védõeszközök, fõleg egy épületben történõ feladat-végrehajtás során van szerepük, hiszen a végtagok fokozott sérülésnek vannak kitéve. A védõfelszerelések sorában elsõ helyen áll a lövedékálló mellény. Jelen esetben ez külsõ viselésû, IV fokozatú mellény, a mell és a hátrészekre behelyezhetõ kerámialap védõpanelekkel. Mérete és tömege miatt ezt a fajta védõmellényt csak ruházat felett szokás viselni. Súlya 12-15 kg között mozog, attól függõen, hogy L-es vagy XXL-es méretû-e. A mellény hátrészén fényvisszaverõ betûvel van feltüntetve a "RENDÕRSÉG", "Police" felirat. A fejet sisak védi, amely kevlárból készült. Minden felszámolónak egyéni felszerelése még a "Bollé-tactical" márkájú védõszemüveg, amely szintén speciális egységek számára készült felszerelés. A lövedékálló mellény felett ún. taktikai mellényt viselnek. Ez egy könnyû, hálószerû anyagból készült ruhadarab, amelynek mérete fûzõkkel és/vagy csatokkal szabályozható. Így ha lövedékálló mellény nélkül viselik, akkor is be lehet állítani a megfelelõ méretet.

Mellsõ részén több zseb található. Ezek egy részébe tartalék tárakat lehet tenni, más részükbe hang- és fénygránátokat, kést, sebkötözõ csomagot stb. A mellénybe rendkívül sok felszerelést el lehet pakolni. Általában itt hordják a második – compact – USP pisztolyt is. A jó hozzáférhetõség miatt ide kerül elhelyezésre a bilincs, illetve az ún. szíjbilincs. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy széles kábelkötegelõ, amely egyszeri használatú. Természetesen lámpa is található a mellény zsebeiben, sõt ún. infrafényrúd is. Ez az eszköz – amely csak rendvédelmi szervek számára hozzáférhetõ – hasonló módon mûködik, mint a többi színes fényrúd, azzal a különbséggel, hogy infratartományban sugároz ki fényt magából, és csak éjjellátó készülékkel érzékelhetõ.

Itt található még az URH-s rádiókészülék is. Ennek általában a mellény hátrészén van kialakítva tok. A kezelõgombot viszont elõre kell vezetni, és úgy elhelyezni a mellrészen, hogy keresgélés nélkül tudja mûködtetni a felszámoló. Viszont arra is figyelmet kell fordítani, nehogy véletlenül benyomódjon a gomb, mert akkor folyamatosan blokkolja az összes rádió adását. A fülhallgató olyan kialakítású, hogy befér a sisak alá.

Vagy a fülbe rögzíthetõ, vagy a sisakra, de minden esetben úgy, hogy a mozgást ne zavarja, és az adás mindig hallható legyen. A mellény hátrészére szokták azt a tokot felrögzíteni, amelyben a gázálarc található. A panorámaüveges gázálarcnak kicsi holttere van.
Combtokban található az USP standard pisztoly. A fegyvert könnyen elõ lehet venni, mivel nagyon jól kézre esik. A combtok egy taktikai övre van felhelyezve, amely szintén a speciális egységek igényei alapján készült.

Végezetül az MP5-ös géppisztoly következik, amely az ún. lasszóhevederen lóg a felszámoló nyakában.