A mesterlövész

Az Airsoft sport számos katonai taktika és szerep kipróbálására ad lehetõséget, az egyik ilyen a mesterlövészet mûvészete. A fõ célja a harc ezen formájának, hogy nagy távolságból küzd le az ellenséget elkerülve a közvetlen összecsapást. Az Airsoft nyilvánvalóan különbözik az igazitól, mivel nem lehet olyan távolságból leküzdeni az ellenséget és közel sem lehet olyan pontosan lõni, de az elmélete ugyanaz.

Egy gyakorlott mesterlövész könnyedén likvidálni tud egy egész csapatot, ha figyelembe vesz néhány alapelvet, amik a követezõek:

 

Az álcázás

 

Nem helyettesíthetõ a jó álcázás, a jó álcázás mûvészet. Tanuld meg beolvasztani magadat a környezetedbe, vedd figyelembe a terület típusát, ahol össze fogtok csapni.

 

A szerep, amit a csapatban játszol fogja meghatározni a rejtõzködésed szintjét. Az a mesterlövész, akinek csak az a feladata a csapatban, hogy fedezze a csapat azon tagjait, akik beszivárognak az ellenséges területekre, nem igénnyel olyan színtû rejtõzködést, mint az, aki önmaga is beszivárog ellenséges területre és nincs aki megvédje vagy fedezze, miközben az ellenségre vadászik a távcsövön keresztül.

 

Nem csak magadat kell elrejteni ilyen esetben, hanem arra is figyelned, hogy a felszerelésed és fegyvered is megfelelõen van álcázva. Sokan úgy próbálják ezt megoldani, hogy falevél színûre festi a fegyverét, de ettõl még megkülönböztethetõ lesz erdõs területen is a fegyvere. A trükk az, hogy úgy kell lefesteni a fegyvert, hogy minél több átmenet legyen benne, kerülve azt, hogy minél több egyenes vonal legyen felfedezhetõ a festésben. Az egyik legjobb megoldás lehet, ha veszel álcahálót és fásliszerûen betekered a fegyvered és odakötött úgy, hogy a fegyvert mûködésében ne akadályozza. Másik megoldás lehet, hogy terepszínû anyagból gyolcsszerû csíkokat vágsz és ezekkel tekered körbe fegyvered, minél kevesebb részt hagyva fedetlenül.

 

A mozgásodat is a minimumra kell csökkentened. Nem használ, ha úgy vagy felöltözve, mint egy bokor, de az ellenség azt látja, hogy egy bokor viharos sebességgel robog át a harci zónán – bokroknak nincsenek lábai. Próbáld meg pontosan felméri a távolságot a célig, ha az egyetlen tiszta út a célig hiányos rejtekhelyekben, nagyon sokat kell csúsznod, ha nem szeretnéd, hogy észrevegyenek.

 

 

Felderítés

 

Habár egy airsoft játéknál nem olyan fontos a felderítés, de ha tisztábban vagy a környezettel és a szituációkkal, akkor elõnyöd lesz az ellenséggel szemben. Egy közepes airsoft játéknál ez nem annyira fontos a felderítés illetve a kivárás, inkább mozogj átgondoltan és gyorsan. A legjobb játék airsoftban, ha távolról adsz fedezõtüzet a csapattársaidnak közel a célhoz. Ez nem tart annyi ideig, mint ha valahova beásod magad és órákig ott vársz, ott nem csak egy célpont van.

 

Hogy minél hatékonyabban tudjál sniper-kedni, be kell hatolnod az ellenség területére, de úgy, hogy ne vegyenek észre. Ebben az esetben elõnyt jelenthet a mesterlövésznek és csapatának, ha minél több információt tud a belépõ vagy támogató csapatnak eljuttatni.

Egy gyors és fontos megjegyzés. Egy napsütéses napon feltûnhet az ellenségnek a távcsöveden csillogó nap, ami felhívja a figyelmüket a pozíciódra. Próbálj meg minél jobban a szemedre hagyatkozni, a lencsevédõd csak akkor vedd le, ha már biztos vagy a lövésben.

„Frendly fire"

Ha fedezõ tüzet nyújtasz a bajtársaidnak vagy ha a kritikus lövésre készült célszemély esetén, abban a pillanatban, hogy meghúzod a ravaszt, mindenki tudni fogja, hogy a területen vagy. Ebben az esetben két opciód van. Vagy visszavonulsz, amilyen gyorsan csak tudsz, vagy harcolsz tovább. Emlékezz, hogy több elõnyös tulajdonságod is van, például távol vagy, ezért könnyebben vissza tudsz vonulni, vagy betudsz olvadni a környezetbe, hiszen majdnem láthatatlan vagy. El tudsz tûnni az árnyékban és csatlakozhatsz a csapatodhoz újra.

Bizonyosodj meg róla, hogy ellenõrizted a célodat. Nem csak az miatt, hogy esetleg egyik saját csapattársadat lövöd le, de az is elõfordulhat, hogy egy nem olyan fontos cél miatt felfedheted magad.

Miközben lõsz a fegyvereddel, tartsd mindig észben, akár egy vagy két másodperc is eltelhet, mielõtt a lövedék eléri a célpontot és lehet, hogy elõbb hallja meg a lövést, minthogy a lövedék elérné. Ezen okból kifolyólag nem rossz ötlet a fegyveredet automatára állítani ( ha mondjuk nem egy PGS-ed van, ami nem automata) és egy sorozatot lõsz lassan mozgatva a fegyvered. Ez a taktika szélesebb területen biztosítja a találatot.

Ha úgyis nézzél ki, mint egy bokor és a legprofibb fegyvered is van, nem érsz semmit, ha rossz helyen vagy. Jó helyen lenni, legalább olyan fontos, mint a felszerelésed. Elsõ és legfontosabb, hogy Te egy csapat tagja vagy, hogy gyõzettek, arra van szükség, hogy csapatként dolgozatok együtt, jó kommunikáció a játék elõtt és a játék közben folyamatosan egy alap dolog.

Akkor tudsz a leghatékonyabb lenni, ha az ellenség nem tudja, hogy Te egy sniper vagy. Próbáld félrevezetni õket, ne dolgozz sablonok alapján. Akkor tudsz a legjobban védekezni vagy fedezni társaidat, ha az ellenség nem tudja megjósolni, hogy mit fogsz tenni.

Ha Airsoftozni mész, próbálj meg minél többet megtudni a területrõl, ahova játszani mentek. A föld típusa, a vegetáció, a helyi csapat és erõsségeik mind hasznos információ lehet. Rengeteg információ van a csapatok honlapján, a felszerelésükrõl, taktikáikról, olvasd el õket, hasznos lehet. Nézz utána, van-e mesterlövészük, valószínûleg õ lesz a legnagyobb ellenfeled.

Ha megvan a felszerelésed és az alapinformációid, beszélgess a csapatoddal arról, hogy merre fogsz mozogni, mutasd meg nekik, hogy fogsz kinézni. Ha behatolsz az ellenfél területére, elõfordulhat, hogy olyan jól álcázod magad, hogy saját csapatod fog összetéveszteni és ellenségnek nézni. A csapatod mindig tudja, hogy merre vagy és merre mozogsz. Általánosságban elmondható, hogy a sniperek a csapat legtapasztaltabb tagjai.

Azt is el kell döntened, hogy egyedül dolgozol vagy csapatban. Vannak sniper csapatok, úgy is lehet sikereket elérni, ahogy egyedül is. Airsoftban életképesebb ötlet, ha úgy döntesz, hogy egyedül harcolsz. Mivel nem hordanak olyan messze a fegyverek, mint az igaziak, a távolságok is sokkal kisebbek. Kis területen két mesterlövészt könnyebben kiszúrnak, mint egyet.

Persze dolgozhatsz csapatban is, így több esélyetek van, hogy a kijelölt célt, legalább egyikõtök el tudja intézni. Ebben az esetben dolgozatok együtt, tanuljátok meg egymás erõsségeit, gyengeségeit, hogy úgy dolgozatok együtt, mintha egyedül lennétek.

Ha megtámadtok egy objektumot, tudnod kell, hol van a csapatod, mit fognak csinálni és nekik is tudniuk kell, honnan fedezik õket, honnan várhatnak segítséget. Mindent számításba kell venni, hogy a legjobb módját találjátok ki, hogy támadjátok meg õket. Sok minden függ attól, hogy mit fogsz Te tenni. A legvalószínûbb feladatod nem az lesz, hogy támadáskor te is vadászol az ellenségre, hanem hogy távol tartod az ellenséges snipert a csapatodtól, miközben õk elfoglalják az objektumot. Ez a fedezés történhet távolról is, és közelrõl is. Ha egy ellenséges mesterlövész tizedeli a csapatodat, akkor a Te legfontosabb feladatod behatárolni és megsemmisíteni õt. Nem csak azért vagy ott, hogy segíts felszámolni az ellenséget, Te vagy a csapat szeme. Sokszor Te nem is támadsz, csak rádión közlöd a többi csapattaggal, merre számíthatnak ellenségre. Így elkerülöd azt, hogy egy esetleges lövéssel felhívod magadra a figyelmet és leszednek. Ha ez történik, akkor már nem tudod támogatni a csapatodat. Persze ezek a taktikák csak akkor mûködnek, pontosabban szólva akkor van értelme, ha a csapatod nem úgy dolgozik, mint Rambo, aki csak lõ és nem hal meg.

Védekezni kicsit nehezebb. Néha elõfordul, hogy inkább meg kell védened egy objektumot, nehogy elfoglalják, mint személyekre kell vadásznod. Ilyen esetekben kell találnod egy kedvezõ pontot ami kellõen fedezz, nem akadályoz abban, hogy láss mindent. Persze ez még nem elég ahhoz, hogy jól meg tud védeni a helyet. Azt neked kell eldöntened, hogy az épületbõl kifelé lõve vagy az épületen kívülrõl könnyebb megvédeni az épületet. Ez függ az épülettõl, hogy milyen jól tudsz benne elrejtõzködni. Az általános szabályok nem kõbe vésett dolgok és nem lehet õket minden esetben alkalmazni. Legjobb talán az épület szélén mozogni, de mindig készen arra, hogy beljebb vonulj, ha meleg a helyzet. Függ a pozíciód attól is, hogy a támadó fél között van-e mesterlövész. Függ attól is a helyzeted, hogy milyen jók vagy tapasztaltak a társaid, mennyire tudsz velük együttmûködni. Egyesítsétek az erõiteket és mûködjetek tényleges csapatként és nagy esélyetek van rá, hogy sikerrel megvéditek az objektumot. Ez a tanács szintén jól alkalmazható, ha megtámadtok egy objektumot. Csapatmunka, jó kommunikáció fontos, ilyen együttmûködéssel sokkal nagyobb valószínûséggel lesz sikeretek, mint ha úgy viselkedtek, mint a csõcselék. Már az is kifizetõdõ, ha távol tartjátok a csapatotoktól azokat az embereket, akik csak önállósodnak és nem figyelnek ezekre a lényeges momentumokra. Ezek felfedhetitek magatartásukkal, hogy hol vagytok, ezáltal lényegesen csökkentve az esélyeiteket, mert felfedeznek benneteket. Ha mindenre lõtök, ami mozog, akkor nem fogjátok sokáig hozni, mert erõs ellentámadásra számíthatok. Felejtsétek el a véletlen célokat vagy lövéseket. Nem sokáig tartanak ki azok, akik folyamatos lövéssel magukra vonják a figyelmet és felfedik magukat. Dolgozzon a csapatod, mint ha egy ember lennétek, felejtsétek el az egyéniesedést, fõleg, ha a támadó csapatban is van mesterlövész.

Néhány aranyszabály az Airsoft – sniperkedéshez

1. Ahogy a nagy öregek mondják:a türelem nagy erény. Ezért legyél türelmes mindenekelõtt

2. Legyél csendes (vigyázz a rádióra is), amikor közel vagy az ellenséghez. Jusson eszedbe, hogy Te vagy az osztag szeme, nagyon fontos hogy rejtet és csöndes legyél. Tanulj meg kézzel kommunikálni, ha a csapattársad melletted van az ellenség meg közel. A rádió jó dolog, de nem minden esetben.

3. Ne hezitálj, de mindig gondolkodj elõtte. Ha már tudod, hogy a célpont az ellenség katonája, várj, amik teljesen tiszta a cél. Ha nem tudod, hogy a célpont valóban az ellenség katonája, akkor nem lehet tiszta a cél.

4. Gondold végig, mint fog csinálni a célpont, ha hibázol. De elsõsorban NE HIBÁZZ!

5. Maradj rejtet, semmi más nem számít. Ha az ellenség ott sétál el melletted és nem lát, ne lõdd le, csak ha már megbizonyosodtál, hogy egyedül van

6. Találd meg a célod, lélegezz normálisan, könnyedén kezeld a ravaszt, újratölt és keresed a következõ célt. Új tölts újra, hogy közben rejtve maradsz és csöndben

7. Tartsd készenlétben az oldalfegyveredet, soha nem tudhatod, mikor fedeznek fel, miközben Te azzal vagy elfoglalva, hogy célpontokat keresel.

8. Magas pozíció jó, de nem minden esetben. Ha csak ez az egy magas hely van a környéken, akkor jó lehet, de az alacsony helyek azért összességében biztonságosabbak, még ha nem is biztosít olyan jó lehetõséget a célzásra

9. Ismerd a környezetezed. Nem jön rosszul, ha közvetlen kontaktusba keveredsz az ellenséggel, ha netalán vissza kell vonulnod.

10. Ne becsüld le az ellenséget!

11. Maradj csöndben, és ne feled, ez csak egy játék!

Forrás: http://www.redwolfairsoft.com

Fordította: „K"