AirSoft: alapvető kellékek 1. rész

Az airsoft egy kellemes idõtöltés, és egyben komoly sport. Minden sportnak megvan a maga felszerelése. Akár ha az F1 pilóták ruháját nézem, ami olyan, mint valami méregdrága szerelõ-overall (de legalább nem égnek meg), akár a jégkorongozók felszerelését, „páncélját" vesszük górcsõ alá, egy célt szolgálnak… megvédik a beléjük bújó embert a kisebb-nagyobb fizikai behatásoktól.

Most nézzük meg, mi kell az airsofthoz, hogy biztonságban játszhassunk végig egy napot!

Az itt leírtak csak az alapvetõ felszereléseket említik. Az airsoftban, azt gondolják nagyon sokan, azért kell katonai ruhát húzni, sapkát venni, mert az olyan „militaris". Felejtsétek el a szabadidõ ruhát, mackóalsót, edzõcipõt. A felszerelésnek elsõ sorban védelmi szerepe van. Megvéd a kisebb karcolásoktól, a fáról potyogó kellemetlen dolgoktól, az enyhébb kémiai hatásoktól.

De vegyük szépen sorjában a dolgokat.

Mindennél fontosabb a védõszemüveg! Ennél fontosabb nincs! Ha nincs védõszemüveg, akkor nem vehetsz részt még nézõként sem a játékon. Aki érdeklõdni megy, annak általában szereznek egy-két alkalomra szemüveget a helyiek. De az a legfontosabb, hogy legyen saját védõszemüveged. Még a fegyvernél is fontosabb. A legsérülékenyebb rész a szem. Ha csak a felsõ hámréteg megsérül, akkor is romlik a látásod egy idõ után, illetve legrosszabb esetben a saját szervezeted fordul ellened, és megvakulhatsz.

Ruha

Sokat vitatkoznak azon, hogy melyik ruha a legjobb, milyen álcázó színt kell választani, hogy mennyire álcáz. Ebbe a témába nem mennék bele. Akiknek véleménye van ezzel kapcsolatban, azok nyissanak egy fórumot, ahol ezt megvitathatják. Vannak, akik replikákat használnak, egy bizonyos kor, vagy hadsereg uniformisát. Ilyenkor elsõsorban a történelmi hûségre törekednek a játékosok.

Ami egyértelmû, hogy kell egy gyakorlóruha. Ez általában katonai uniformis utánzat. Általában egy felsõrész (zubbony), és egy nadrágból áll. Vannak overallok is, a célnak bármelyik jó. Hidegebb idõ esetében nem árt egy kabát, vagy párka. Legtöbben az amerikai mintájú BDU (Battle Dress Uniform) -t használják. Ez szinte minden military shop-ban beszerezhetõ, akár használtan is. Egy ruha átlag életkora jobb esetben egy-két év. A zubbony alá még nyáron is jó, ha vesztek egy pólót.

Nyár van, meg meleg, meg 30 fok, minek hosszú ujjú ing/zubbony?  Jogos a kérdés.

Az airsoftot többségében nyílt terepen játsszák. Bokrok, magas fû, homok, bogáncs, Vuk, Kele 🙂

A hosszú ujjú ingben, illetve a gyakorlóruha zubbonyában az ember karja védve van a visszacsapó ágaktól, a bogáncstól, a forró homoktól. Megérezzük ugyan, de nem sérül olyan intenzitással közvetlenül a bõrünk. Ez az egyik. A másik, hogy ha meglövik az embert, akkor a lövedék nem a csupasz bõrrel érintkezik, hanem a ruhával. Ezen felül, ha rendesen be vagyunk gombolkozva a ruhánk – bármennyire is hihetetlen – légkondicionálóként mûködik. Ebbõl is látszik, hogy a ruhának védelmi funkciója is van az álcázás mellett.

Bakancs

Szükség van egy bakancsra. Az edzõcipõt felejtsétek el, fõleg erdõben. A lényeg, hogy a lábbeli fogja, és tartsa a bokádat. Ez ad egy nagyfokú stabilitást, illetve védi a bokát, ha kint a terepen véletlenül megbotlunk, gödörbe lépünk, eltörik alattunk a fa. Na meg ha esõs idõ van, a jó bakancs, nem ázik be.

Apróságok: A swat formátumú bevetési bakancsok elsõsorban sík terepre, betonra, padlóra, szõnyegre lettek tervezve. Jó a tapadásuk az ilyen felületen, kiváló a zajelnyelõ képességük. Bármennyire is jók, nem az erdõs területre találták ki õket. Az anyagok nem olyanok, amelyek rendesen meg tudják fogni a bokát, és egy idõ után azt veszed észre; fáj a lábad. Általában könnyített formában léteznek rengeteg könnyû anyagot (vászon, cordura) anyagot alkalmazva.

A katonai bakancsok sokkal robosztusabbak, anyaguk többet bír, magasabb a szár-kiképzésük.

Fej

Jól jön egy fejfedõ! Egyrészt a lövedékeket is megfogja, és nem fáj annyira, illetve nem esik a hajadra, nyakadba semmi. Ugyanis a fákról, bokrokról sok minden potyog, és nem mindegyiknek örülünk úgy, mint egy szép almának. Természetesen van, aki sisakot használ, és van, aki fejkendõt, vagy különbözõ sapkákat, kalapokat. A fejfedõ arra is jó, hogy a lecsorgó izzadságot felszívja, és nem párásodik annyira a szemüveged

Ezen felül kismillió dolgot magunkra aggathatunk. Ezek csak tanácsok, nem kötelezõ érvényûek. Mégis elengedhetetlennek tartom ahhoz, ha valaki airsoftot akar játszani. Mindenkinek egy egészsége van. Pici odafigyeléssel, nagyon sok kellemetlenségtõl kímélhetjük meg magunkat.

Fegyver

Természetesen a játékhoz kell fegyver is. Errõl rengeteg téma íródott már, ki milyet, hogyan.

Az itt felsorolt dolgok természetesen csak a tényleg nélkülözhetetlen eszközök, hogy airsoftot játszhassunk. Még számtalan hasznos és haszontalan dolgot vihetünk magunkkal a „csatatérre". Mint minden hobbiban vagy sportban, a felsõ határt szinte csak a pénztárcánk szabja meg.

Nem létszükséglet, de idõnként hasznos lehet egy oldalfegyver, különösen, ha fõ fegyverünknek egy hosszabb puskát választottunk, ami szûk helyen néha elõnytelen, esetleg egy taktikai mellény, amiben praktikusan tárolhatjuk felszerelésünket, vagy egy Camelback taktikai ivózsák, aminek segítségével kényelmesen hordozhatjuk magunkkal italunkat a hosszabb, vagy nyári játékokon.

Azonban mielõtt belekezdünk a komolyabb költekezésbe, mindenképpen célszerû néhány játékot kipróbálni, hogy lássuk, mások mit mire használnak, tanuljunk tõlük, illetve megtudjuk, nekünk mi az, amit úgy érzünk, még a felszerelésünkbõl hiányzik.

A szerzõ engedélyével: írta: Kimura (www.milsim.hu)