Airsoft fegyver külföldre szállítása

Biztos sok airsoft rajongót érint a kérdés. Ezért a személyes tapasztalatainkat megosztjuk a weboldalunkon böngészõk között.
A kolozsvári program kapcsán merült fel a probléma, hogy milyen szabályzás vonatkozik légfegyverekre, különösképpen az airsoftra. Írtunk levelet a VPOP-nak, amire hamarosan válaszoltak.A levelek tartalma a következõ:

„Üdvözlöm!

Kérném segítségüket a következõ probléma kapcsán.

A Bevetés Egyesület airsoft programok szervezésével foglalkozik. Az airsoft légfegyvernek minõsül, torkolati energiája 7,5 J alatt van. A mi fegyvereink esetén átlagosan ez az energia 1 J. A fegyverek elektromos mûködésûek, sorozatlövés leadására alkalmasak, 6 mm átmérõjû, 0,2 g mûanyag gömblövedéket lõnek ki. A fegyverek külsõ megjelenése az eredeti, éles fegyverrel megszólalásig hasonlatos.

Romániába, Kolozsvárra kaptunk meghívást egy rendezvényre, ahova 5-10 airsoft AK-t szeretnénk kivinni.

A határátlépéssel kapcsolatban mire kell figyelni? Külön engedélyekre, okiratokra van-e szükségünk?

BKSE”

A válasz erre vonatkozó része a következõ volt:

”- Mivel Európai Uniós tagországba kívánják kivinni az airsoft légfegyvereket, a határátlépésnél nincs szükség vámeljárás lefolytatására. Szükség lenne a fegyverek hivatalos igazolására, miszerint nem minõsülnek lõfegyvernek, csupán légfegyvernek tehát torkolati energiája nem haladja meg a 7,5 J-t. Javasolnám, hogy a meghívást tanúsító okmányt is vigyék magukkal, illetve a tulajdonjog tisztázását igazoló okmányt.
– Sajnálattal közlöm, hogy Románia belsõ szabályozását nem ismerjük, ezért az esetleges beviteli korlátozásokról, szabályokról kérem, érdeklõdjön a román vámhatóságnál.”

A fentiek alapján elmondható, hogy ha Uniós országba megyünk, akkor a kivitellel nincs gond, csak kell tulajdonjogot igazoló okmány, valamint egy hivatalos igazolás a fegyver erejét illetõen. Érdemes hivatalos meghívót nyomtatni, hogy hova, melyik rendezvényre hivatalos az airsoftos. Valamint nem árt tájékozódni az adott ország airsoft-hoz viszonyulását illetõen. (pl. Németországban most felvetették az iskolai lövöldözés után, hogy a paintballt betiltják és ezzel együtt az airsoft is komolyabb szankciók elé nézne.)