Airsoft ruházati kiegészítők 2. rész

Az elõzõ írásomban kitértem arra, mik azok a ruházati felszerelések, amelyek kellenek ahhoz, hogy ha valaki egy kicsit is komolyabban gondolja ezt a játékot.

Most pár szót szeretnék szólni az egyéb lehetõségrõl, kiegészítõkrõl.

Ez az a kategória, amiben nincs határ. Bármit magadra lehet aggatni, amirõl úgy érzed, hogy számodra nélkülözhetetlen. Mindenki más-más dologra esküszik, hogy mi a fontos, és elengedhetetlen, mégis vannak olyan szerelékek, amelyek majdnem mindenkinél megtalálhatóak. Ezeket próbálom meg összefoglalni, a teljesség igénye nélkül. Természetesen ez az írás sem kötelezõ érvényû, és más „ízlése" másképp láthatja a dolgot.

Kesztyû

Kezeinknek szüksége van védelemre. Akár ha arra gondolok, hogy bármibe belenyúlhatok, akár arra, hogy ha hûvösebb az idõ, legelsõk között kezünk érzi meg a hideget, vagy arra, hogy kezünket is eltalálhatják.

Kesztyûkbõl is rengeteg fajta van. Eltérhetnek anyagukban, funkciójukban. Anyaguk lehet szövött, vagy bõr, illetve bármilyen furcsa is; mûanyag is.

Különbözõ funkciójú kesztyûk közül egy pár a teljesség igénye nélkül:

Ereszkedõ kesztyû: az átlagnál vastagabbak, erõsebb anyagból készült védõfelszerelés, ami a köteleken való leereszkedés közben védi a kezet, többek között a súrlódás által okozott hõ termelõdéstõl, egyéb sérüléstõl.

Bevetési kesztyû: A legáltalánosabban elterjedt kesztyûfajta, könnyen beszerezhetõ, anyaga bõr, tenyérrészén hasított bõr. A kesztyû felsõ része párnázott. Biztosítja a kéz védelmét az enyhébb fizikai, kémiai behatások ellen. Általában ujjatlan, de vannak teljes ujjas változatok is. A felsõ rész párnázottsága megvédi kezünket a kiálló tereptárgyak enyhébb ütéseitõl, így adott esetben nem ejtjük el fegyverünket. A hasított bõr a tenyérrészen, csúszásgátló szerepet tölt be, ezáltal biztosabban tudunk megfogni tárgyakat. FIGYELEM! Nem összetévesztendõ az úgynevezett „Rambo" kesztyûvel!

Termo/téli kesztyûk: Vastag, általában alsó és felsõ része között rétegesen bevarrt hõtartó/hõszigetelõ anyaggal. Anyaguk elsõsorban nem ridegülõ mûszövet, de velúr, és bõr anyaggal is rendelkeznek.

Nomex kesztyûk: a nomex nem csak márka, hanem anyagjelölés is. Tûzálló kesztyû. Az USAF részére rendszeresített nomex pilótakesztyûk az egyik legjobban sikerültek. Könnyû anyaguk van, tûzállóak, és tökéletesen el lehet benne végezni olyan munkákat, amik nagy kézügyességet, és tapintó-érzékelést kívánnak.

A kesztyûk felsorolása természetesen nem végleges. Amiket említettem a leggyakrabban megtalálható, és használt kesztyûk.

Fejvédõ csuklya

Mindenki látta már a televízióban, mikor a Terror Elhárító Szolgálat, vagy a Rendõri Különleges Szolgálatok munkatársa fekete csuklyában teljesíti dolgát. Ennek elsõsorban az a funkciója, hogy a személyiségét elrejtse. Elõfordulhat, hogy akit egyik nap megfognak, következõ héten, a metrón találkoznak vele.

Van pszichikai hatása is, hiszen az átlagembert elborzaszt, egy arctalan fekete csuklyás állig felfegyverzett ember látványa. Fõleg miután Európában is elterjedt a ninjutsu, illetve a ninják fogalma.

Esetünkben elsõsorban az arcot védik, a különbözõ behatások ellen. Legyen az egy BB, egy faág, vagy a hideg. Létezik, kötött, illetve elasztikus anyagból készült sí maszkok.

Maszkok

Vannak olyanok, akik airsoftozás közben maszkot viselnek, de mostanában egyes nagyobb szervezésû játékokon ahol a CQB jelleg erõs, a szervezõk is megkövetelik. A maszkok között megtaláljuk a paintball maszkokat ugyanúgy, mint a „kacsacsõr" formájú arcvédõket. Használatuk ajánlott.

Térd – és könyökvédõ

Sokan nevetségesnek tartják a térd – és könyökvédõt. Nos Õk azok, akik nem estek térdre egy kavicsrakáson, illetve nem verték be a könyöküket az ajtófélfába. Roppan kellemetlen érzés. Adott esetben harcképtelené válhatsz másodpercekre a fájdalomtól.
Ezek a protektorok, olyan érzékeny részeket hivatottak védeni, amelyek sérülése esetén nagyban gátolva vagyunk cselekvõképességünkben. Általában mûanyag külsõ felülettel látják el, gumírozott tartó szalagokkal, és a test felöli része párnázott.

Combtok

Másodlagos, harmadlagos fegyverek esetén, mikor pisztolyt tervezel, jó megoldás a combtok. Nem akad össze a málhamellénnyel, aránylag gyorsan elõ lehet venni a fegyvert. Attól függõen ajánlom az alkalmazást, hogy milyen típusú málhamellényt hordasz, illetve mennyire kúszik mászik az ember. Figyelni kell a combtokoknál. A fegyver rögzítése sarkalatos kérdés. Alacsony árkategóriás tokból könnyen elhagyható az oldalfegyver.

Taktikai mellény

Sarkalatos pont ismét. Ahány féle fegyver létezik, mindegyiknek van hozzátartozó taktikai mellénye. Illetve ahány hadsereg, speciális alakulat, annyi féle taktikai mellény létezik.

Funkciója elsõsorban az, hogy a fontos felszerelési tárgyakat elérhetõ közelségben tartsuk, de azok ne potyogjanak el.

Vannak fix felépítésû, és modulos rendszerû taktikai mellények. A fix felépítésû taktikai mellényen nem nagyon tudsz variálni. A modulos rendszerben tetszõlegesen rakod fel a neked szükséges zsebeket. Az esetek egy részében a valódi taktikai mellények egy lövedékálló mellénnyel van kombinálva, úgy hogy a mellényre feltett rögzítõ csíkokkal tudod variálni a kiegészítõket.

A taktikai mellények felépítése is eltérhet egymástól, attól függõen, hogy az adott hadsereg harcászati doktrínája mit tart fontosnak.

Mindegyiken található hely a pót-táraknak, gránátoknak, tartalék lõszernek, EÜ csomagnak, térképeknek. Ezen felül rengeteg variáció van.

Vannak cégek, amelyek elérhetõ áron kínálnak replikákat, de természetesen az eredeti termékek beszerzése sem jelent mostanában gondot. Nyilván az eredeti termékek tartósabbak, a kérdés csupán az, mennyit enged a pénztárcánk.

Kulacs, camelback

Praktikusabb, mint az ásványvizes palackot hordozni. A kulacs rögzíthetõ vagy a taktikai mellényre, vagy az övedre. Jól jön pár korty, mikor az adrenalintól egy kissé felpörögve kiszárad a szád. A camelback nagyobb ûrtartalmú, és általában a hátadon hordható (vagy a taktikai mellénybe integrálva, vagy saját rendszerû), ezért praktikusabb.

Természetesen, mint említettem ezek csak azok a dolgok, amik jól jöhetnek. Ezeken kívül sok minden van még, amit egyes alakulatok, hadseregek, személyek szükségesnek éreznek. A ruházaton felül meg ott vannak a technikai kiegészítõk sokasága is.

A szerzõ hozzájárulásával: írta: Kimura (www.milsim.hu)