Airsoft Technikai kiegészítők 3. rész

Az airsoftban más, hasonló harci taktikai játékoktól eltérõen, a valósághû felszerelés, illetve az airsoft MilSim szellemisége miatt lehetséges nagyobb szabású, élet hûbb katonai helyzeteket szimuláló játékokban számos olyan eszközt is használhatunk, ami egy egyszerûbb, például speedball típusú játékban csak felesleges fényûzés lenne. Viszont egy órákon át tartó, több hektár erdõs területen szimulált hadmûveletnél komoly elõnyt jelenthet, ha megfelelõ felszereléssel rendelkezünk a fegyverünk mellett.

Navigációs eszközök

Az egyszerû iránytûtõl kezdve a legmodernebb GPS technológián alapuló helyzet meghatározó rendszerekig bármit lehet alkalmazni. Itt igazából a pénztárcánk dönt. A fontosságuk abban rejlik, hogy hozzáértõ kezekben egy nagyobb játékterületen megtalálod a célzónát, és nem csak megérzésbõl kell elindulnod, valamelyik irányban. Persze csak akkor, ha van pontos (vagy legalább is vázlatos) térkép.

Az iránytû használata egyszerû, aránylag pontos, pár nap alatt megtanulható. Kis gyakorlással könnyen és gyorsan meg lehet határozni az irányt, fel lehet ismerni a térképen feltüntetett tereptárgyakat.

A GPS rendszer már bonyolultabb. Nem a használata, hanem maga a rendszer. Általában a GPS rendszer áll egy vevõ egységbõl, és egy feldolgozó egységbõl. A feldolgozó egységek lehetnek kifejezetten erre a célra készített szerkezetek, vagy PDA, vagy esetleg notebook. Egy GPS készüléknél a pontosság a meghatározó. Ez a mérték nagyban függ attól, hogy hány mûholddal kommunikál a GPS vevõ. Alap esetben (kereskedelmi) két-három mûholddal kommunikálnak a vevõk. Ezeket a vevõegységeket meg lehet venni bármelyik hipermarketben.

Egy kéziszámítógép, azaz PDA (Personal Digital Assistent) egykönnyen komplett navigációs eszközzé alakítható. Ehhez csak egy GPS-re és egy digitális térképet tartalmazó navigációs szoftverre van szüksége.

A GPS másodpercenként pozícióadatokkal látja el a PDA-n futó szoftvert, amely ezek alapján megmutatja a pontos térképi pozíciót és különféle navigációs szolgáltatásokat (útvonaltervezés, hang navigáció stb.) is kínál.

Az egyel magasabb szintet jelentik azok a rendszerek, amik például a márkásabb gépjármûvekbe vannak telepítve. Ezek általában hat-tizenkét mûholddal kommunikálnak egyszerre (forgalmazói tájékoztató szerint). Ugyanilyen rendszeren mûködnek a kézi helyzet meghatározók.

Ezek után következnek a katonai rendszerek, melyek akár huszonnégy és a feletti mûholddal is kommunikálhatnak egyszerre. Míg az elõzõ rendszereknél, csak a kereskedelmi mûholdakról volt szó, addig itt, már a katonai mûholdak is kommunikálnak. Az elõnyeit – gondolom – nem kell részleteznem. Ezek legálisan nem tarthatóak civil embernél.

Lámpa

Sokfajta és sok féle funkcióval rendelkezõ lámpa létezik. Az egyszerû pipalámpától, a hat góliátelemmel mûködõ rúdlámpákon át a fegyverekre szerelhetõ taktikai lámpákig széles a paletta. Léteznek keresõ fényszórók, infra lámpák és még felsorolni is nehéz mi minden. Általánosságban csak annyit szeretnék hozzáfûzni a témához, jó, ha van egy lámpa kéznél, hátha rád sötétedik játék közben.

Sokszor tapasztalja az ember, hogy a lámpáknál színszûrõket adnak. Ezek funkciója a következõ: általában csak a szûk környezetet világítják meg, és nem látszódnak messzirõl. Térkép olvasásához, kisebb tárgyak megkereséséhez tökéletesek.

A fegyverekre szerelhetõ taktikai lámpák körül sok vita zajlik. Az egyik tábor nélkülözhetetlennek tartja, a másik pedig nem szereti. Nem teszem le a voksom egyiknél sem, mert mind a két tábornak van igazsága, és tapasztalataim is ezt mutatják.

Éjjellátók

Az éjjellátók között megkülönböztethetünk aktív és passzív rendszerû, valamint termo rendszeren alapuló eszközöket. Vannak kézi, illetve fejre, sisakra illeszthetõk. A kézi rendszerek elõnye, hogy általában lehet nagyobb lencséket kapni hozzájuk, amik a nagyítást – zoomolást – is lehetõvé teszik. Hátránya: Nagyobb helyet foglal, bizonyos lencseméret után csak állványon lehet használni. A fejre, sisakra szerelhetõ éjjellátók elõnye a kicsi súly méret, illetve nem kell a kezünket használni mûködtetés közben. Hátrányuk: Általában csak egyszeres nagyításúak.

Aktív éjjellátó

Infra fényt szór, és a felfogott visszaverõdéseket erõsíti fel látható képpé.

Elõnye: Minden helyen, helyszínen láthatóvá válik minden. Olyan helyen is lehet vele operálni, ahol a passzív rendszerek nem tudnak elég fényt összegyûjteni.

Hátránya: Másik éjjellátó készülékkel felfedezhetõ. Mert bár a szemünk nem érzékeli az infra fényt, másik éjjellátó ugyanúgy észleli, mint a sajátunk.

Passzív éjjellátók

A meglévõ minimális fénymennyiséget erõsíti fel, és ad látható képet. Szabadban, a tárgyakról visszaverõdõ csillagfényt veri vissza.

Elõnye; Nem felfedezhetõ.

Hátránya; Kevés fényforrás mellett nem ad tiszta képet. 

Termo rendszer

Ezek azok, amiket hõ kamerának is szoktak nevezni. A környezet hõ változásait képezi le, különbséget tévén a hõforrások között.

Elõnye: Élõ erõk bemérésére kiválóan alkalmas

Hátránya: Extrém hõ helyzetekben nem megbízható. 

Távcsövek

Fontos kellék lehet egy jó távcsõ. Ezzel fel lehet deríteni a messzebb lévõ tereptárgyakat, ellenfeleink elhelyezkedését (ha nem gondoskodtak az álcázásról).

Kések, szerszámok

A túlélõ kések, szerszámkészletek is jól jöhetnek, fõleg a hosszabb játékokon. A késekbõl szintén millió-egy fajta van, rendeltetésük, formájuk, egyéb tulajdonságuktól függõen. Ezért mindenki válasszon olyat, ami kedvére való. Segítségünkre lehet álcakészítésben, tûzrakásban, darabolásban, és még reggelig sorolhatnám.

A szerszámkészletek lehetõvé teszi a fegyverek gyors és szükséges karbantartását is.

Kommunikáció

Rádiók: Fontos a kommunikáció. Rádiók segítségével meg lehet határozni az akciók kezdetét, tudhatjuk, merre vannak társaink, kaphatunk jelentéseket az ellenfél mozgásáról. A témáról rengeteget lehet beszélni, és inkább a szakértõket kell kérdezni!

Ezeken a kiegészítõkön felül bármi jól jöhet, amit fontosnak tartasz.

A szerzõ engedélyével: írta Kimura (www.milsim.hu)