AK fegyvercsalád airsoft szemmel

2008-ban több mint 60 rendezvényt koordinált a BKSE, melyen számos airsoft fegyverrel dolgozhattunk. Azt tapasztaltuk, hogy a díszes külsejû nyugati replikákhoz képest (pl. MP5, M14, M16, SIG) a különbözõ AK variációk sokkal szívósabbak, kevesebbet kell javítani, ritkábban éri õket sérülés, akár csak egy bemutató kapcsán is, ahol a résztvevõk csak kezükbe veszik a fegyvert. Ezért mondhatjuk, hogy egyesületünk kedvenc fegyverei az AK-k között keresendõk.

Az AK-ra jellemzõ, hogy a belsõ tartalom szinte teljesen ugyanaz, néha még az alkatrészek is csereszabatosak, viszont a tokozás, a tokfedél, markolat, tusa, csõszájfék, irányzékok, különbözõ szereléksínek átszerelésével és a felhasznált szerkezeti anyagok, valamint a csõhossz kombinálásával változatos AK variációk hozhatók létre.

A cikkben a teljesség igénye nélkül kerülnek felsorolásra az alábbi típusok. Inkább azokról a fegyverekrõl ejtünk szót, amelyek szerepelnek a BKSE kínálatában.

A klasszikus AK-47 kellemes fegyver, játékosaink és instruktoraink is pozitív visszajelzéseket adtak a karabélyról. A felhasznált mûanyag burkoló anyagok távolról fel se tûnnek, hogy nem fém, ugyanakkor ha kézbe vesszük az AK-t akkor se kelti ócska fröccsöntés hatását. Az airsoft replika súlya határozottan kevesebb, mint az eredeti fegyvernél, ezért egy hosszabb játék során se jelent gondot a viselése, a játék után nincs olyan érzése a játékosnak, hogy leszakad a keze a fegyver súlyától.

Precíz, szórása tûrhetõ, szerviz igénye minimális, viszont az élettartam növelése miatt a játékok utáni tisztítást fontosnak tartjuk. A fegyver egyedüli gyengesége, hogy a tûzváltókar könnyen elakad, ilyenkor vissza kell váltani biztosított állásba, ami után megint tûzkész a fegyver. A fokozott igénybevétel, gyakori szállítás és sok ezer lövés leadása után csak egy-egy csavart kellett meghúzni, néhány esetben meglazult az irányzék vagy a felhúzókar deformálódott.

Az AKM-en jelentõs változások tapasztalhatók a klasszikus AK-47-hez képest. A csõszájfék jellegzetes csapott, éles. Az elõagy és tusa fából van, a markolat kellemes fogású mûanyag. A tokozás teljesen fém, ami maximálisan élethûvé teszi a karabélyt, viszont ezzel megnöveli súlyát, ami egy nagyobb csata során kellemetlenné teszi folyamatos kézben tartását. Az élethû külsõ robosztus, elnyûhetetlen, pontos belsõ szerkezetet tartalmaz, a gyári rugó alapján a lövedék torkolati energiája 300 FPS fölött van, ezért ha ilyen fegyvert használunk megköveteljük a teljes arcmaszk használatát és fokozottan ajánljuk kesztyû és csõsál viselését. A fegyver hátránya, hogy a gyári akkumulátor nagyon kis kapacitású (bár meglepõen jól teljesít), kis csatlakozós és az akkumulátor kiszereléséhez a tusfedélrõl két csillagcsavart kell kiszerelni, ami a gyors telepcserét nagyon megnehezíti a klasszikus AK-47-en alkalmazott egyszerûen lepattintható lapkához képest. A gyári tár anyaga mûanyag és barna színû, a tár ajka kevés használat után törik, ezért mi a tárakat azonnal fekete, fém, hi-cap tárakra cseréltük. Az AKM tokon gyárilag található olyan kezdetleges sín, amihez optika csatlakoztatható (az eredeti éles fegyvernél az NSZP-3 éjszakai célzókészüléket).

Az AK-kon jelentõs külsõ változást az AK-74 megjelenése hozott, ahogy az airsoft fegyvereken is látszódik a csõ sokkal hosszabb, a csõszájfék jellegzetes, nyújtott. A markolat, elõagy, tusa az eredetin is teljesen mûanyag. A fém tárat az éles fegyvernél mûanyagra cserélték, melynek színe eredetileg barna volt, késõbb átálltak a feketére.
 A mi AK-74 fegyvereink igazi kispados karabélyok, akkor vesszük õket elõ, amikor más AK már csõdöt mondott. Bár pontosságuk közében sincs az AKM-nek, tûzereje a klasszikus AK-nál kisebb, de eddig problémamentesen mûködtek. Legnagyobb meghibásodás akkor érte egyik eszközünk, amikor a találat elismerését letagadó résztvevõ földhöz csapta a fegyvert. Egyébként megbízhatóan teljesítik a nekik szánt feladatot. A jelentõs csõhossz miatt a teremharcászat kényelmetlen vele, viszont terepen méltó ellenfele bármelyik egyéb airsoft fegyvernek.

Airsoftos körökben AK – betaként ismerik következõ AK variációt. Ennek eredetijét a speciális erõk és a légideszant alakulatoknál rendszeresítették AKSZ-74U típusjellel. A fegyver hossza alig tér el egy MP5- tõl, viszont tûzereje, stop hatása jóval nagyobb már csak abból a ténybõl következõen, hogy karabélylõszert használ. Az eredeti fegyver behajtható válltámaszos, amelyhez hasonlót még airsoft körökben nem láttam, viszont így fix tusával is kompakt fegyver hatását kelti. A rövidebb csõ miatt került a célgömb a gázdugattyú végére és úgyszintén a rövid csõhossz miatt terveztek különleges tágulókamrával ellátott csõszájféket, ami az éles fegyvernél csökkenti a lövés dörejét, valamint lángrejtõ szerepe is van. A nézõkét teljesen váratlan helyre tervezték, a tokfedélen található.

Az airsoft karabély hordozza az eredeti fegyver elõnyeit, szabad téren és teremben is ugyanolyan hatékonysággal használható. Tûzgyorsasága megegyezik a klasszikus AK-éval, a lövedék torkolati energiája új fegyvereknél az AKM-ét is meghaladhatja. A komoly nyúzás ellenére csak a tuson kopott meg a mûanyag, egyéb sérülés nem jellemzi a fegyvert.
Ahogy a valóságban az AK-kat több fegyveres testület vette át és modernizálták a karabélyt, úgy terjedtek el a különbözõ AK klónok. Az AK – Tactical véleményünk szerint ilyen AK lehet, mert az AK gyártó cég leírásaiban ilyen fegyver nem szerepel. Ezen a fegyveren bõségesen találhatók szereléksínek, ízléstõl függõen, akár karácsonyfaként felöltöztethetõ red-dottal, lézerrel, lámpával stb. a Tactical. A markolat a legizgalmasabb része a fegyvernek, mivel roppant ergonómikus, extrém helyzetekben is kézbe simul, jó a fogása. A fegyver kellõen erõs, az AKM-mel vetekszik, viszont pontossága megkérdõjelezhetõ. A Tacticallal leadott lövések szórásképe egy sörétes puskára emlékeztet.