Amit az akkumlátorokról tudni érdemes

Miután az Airsoft AEG fegyvereket akkumlátorok hajtják, érdemes egy kicsit elmélyülni abban, hogy milyen akkumlátort vegyél fegyveredhez illetve hogyan használd, kezeld õket.

Technikai fogalmak

mAh: Milliamper óra. Egy 1 mAh-es elem 1 óra alatt legkevesebb 1 milliAmpert tud leadni
Amp: Amper, áramerõsség
Volt: Volt, feszültség
Ohm: ellenállás
NiCd: Nikkel Cadmium. Az újratölthetõ elem összetétele
NiMh: Nikkel metál-hibrid. Az újratölthetõ elem összetétele
LiIon: Lítium-ion Az újratölthetõ elem összetétele (ritka)
LiPoly: Lítium-polimer Az újratölthetõ elem összetétele (drága)

Az elemek kémiája

4 fajta újratölthetõ elem van és 3 alaptípusa a nem újratölthetõknek. A nem újra tölthetõ elemek a szén-cink elemek (azaz a nehéz elemek), alkalikus elemek és a lítiumos elemek.

Egyszer használatos, eldobható elemek

A szén – cink elemek a legolcsóbbak, amiket megvehetsz, viszonylag alacsony kapacitásuk van, de alacsonyabb az ellenállásuk, mint az alkáli elemeknek (de nem annyira mint a NiCd vagy NiMh akkumlátoroknak), ezért több áramot tudnak szállítani, mint az alkáli elemek (innen a név, „nehéz elemek")

Az alkáli elemeknek nagyobb kapacitásuk van, mint a szén-cink elemeknek, de nagyon nagy a belsõ ellenállásuk, ezért ezek az elemek nem tudnak magas feszültséget hordozni. A magas belsõ ellenállásuk azt eredményezi, hogy terhelés alatt leesik a teljesítményük. Az elemek nominális feszültsége 1,5 Volt, de nagy terhelés esetén ez 1,2 Volt alá is leeshet. Ezért van az, hogy nagy teljesítményû eszközök inkább NiCd-s vagy NiMh-s elemekkel mûködnek, mint alkáli elemekkel. Ezek az eszközök magasabb feszültséget kapnak az újratölthetõ elemektõl, mint az alkáliaktól (0,3 Volttal többet cellánként legalább). Az alkáli elemeknek teljesen más kisülési grafikonjuk van, mint NiCd-s vagy NiMh-s elemeknek. Az alkáli elemeknek stabilan lefele hajló görbéjük van. Ez azt jelenti, hogy akkor adják ki magukból a legtöbb feszültséget, amikor még újak. Akkor fogják a legjobb teljesítményüket adni és folyamatosan veszítenek erejükbõl, ahogy használva vannak.

Az utolsó típusa a nem tölthetõ elemeknek a Lítium cellás elemeknek. Ezeknek az elemeknek van a legnagyobb kapacitásuk, de ezek a legdrágábbak is. Ezek sokkal könnyebbek is társaiknál és a 1,7 Voltot tartalmaznak cellánként. Több áramot is tartalmaznak társaiknál, de nem annyit, mint a NiCd vagy NiMh elemek. Összességében ezek se nagyon érik meg az árukat arányaikban.

Újratölthetõ elemek

Li-poly elemek használják leginkább Airsoft fegyverekbe – feszültsége megfelelõ marad használat közben, megfelelõ mérete van az airsoft fegyverekbe és ha vigyázol arra, hogy a gél-csomagok ne melegedjenek fel túlságosan, akkor ez egy hosszútávon használható elem marad.

Ólom – savas elemek: két típusa van, a „nedves elemek (autó akkumlátorok), amelyek folyékony kén-savat tartalmaznak (ami ki tud folyni mindenhova…nem túl jó megoldás) és az SLA (zselés elemek), ezeket tipikusan számítógépekhez használják. Nagyon olcsók és magas feszültséget adnak le. A fõ problémájuk, hogy nehezek és rossz az áramgörbéjük. Kétszer nehezebbek, mint a többi elem, cellánként 2 Voltos, ezért 2, 6 12 és 24 Voltos verzióban kaphatóak.

A két megmaradt típusa az újratölthetõ elemeknek a leggyakrabban használtak az Airsoftban. A NiCd elemek és a NiMh elemek. NiCd elemeket nikkelbõl és kandiumból állnak, míg a NiMh nikkel fém hibrid. A NiMh elemek általában kicsit drágábbak, viszont nagyobb a kapacitásuk. A NiMh típusú akkumlátort kicsit nehezebb tölteni, mint a NiCd-t, ezért bizonyosodj meg arról, hogy a töltõd speciálisan átalakított a NiMh akkumlátorokhoz, hogy ha ezt a típust használod. A NiMh típusnak magasabb a lemerülési rátája. Ez a fajta elem saját magától is gyorsan kiürül, ha magára hagyod. A NiMh lemerülési rátája 2-3 %, amíg a NiCd rátája 1 %/nap. Egy teli akkumlátor általában egy hónap alatt merül le.

Általános tapasztalat, hogy a NiMh elemek tartósabbak, de nem marad benne akkora feszültség, mint a NiCd elemeknél. De ez nem teljesen igaz. A leggyakrabban gyártott Panasonic NiMh elemek hasonló, ha nem nagyobb feszültsége van, mint a NiCd elemeknek. A legjobban felkapott NiMh elemeknek magasabb a kapacitása, több, mint 3300 mAh, a SUB-C méretû elemekben.

Ellenállás

Minden elemnek van belsõ ellenállása, ami limitálja az energiát, amit kiad. Az elem, alacsonyabb belsõ ellenállással mindig jobb hatékonyságú. Korábbi NiMh elemeknek magas belsõ ellenállása nem tette õket annyira hatékonnyá, mint a NiCd vagy a mostani NiMh elemeket. A konnektornak, a csatlakozásoknak, a drótoknak és a töltõnek is van ellenállása. Az ellenállás az, ami megakadályozza, vagy lassítja az elektornok áramlását. Az alacsonyabb ellenállás mindig jobb teljesítményt okoz.

Akkumlátorok az Airsoft-ban

Az Airsoft-hoz való elemeknek két általános karakterisztikája van, ami fontos, a feszültség és a kapacitás. A kapacitás mAh-ban mérik (milliamperórában). A feszültséget Volt-ban mérik. Amperrel mérik, milyen erõs az áram. Kapacitás méri, hogy mennyi energiát tud tárolni az elem, azaz mennyi ideig tudja árammal ellátni a rendszert. Amperrel mérik, mennyi energiát tud kiadni az elem. Feszültség mondja meg, milyen gyorsan adja le.

Gondolj az elemre, mit egy vizes ballonra. A mAh méri, menyi víz van a ballonban. A feszültség mutatja meg, milyen nagy a nyaka a ballonnak. Az Amper mondja meg, milyen nyomás van a ballonban. Az ellenállás méri mennyire nehezíted meg, hogy kijöjjön a víz a ballonból. Tehát több vagy kevesebb mAh több vagy kevesebb vizet jelent. Azaz azt mutatja meg, mennyi vízzel dolgozunk. A feszültség mondja meg, mennyi vizet tudunk kiengedni a ballonból egyidõben. Nagyobb nyak több vizet enged ki egy idõben. Nagyobb vagy kisebb Amper méri, milyen gyorsan jön ki a víz a ballonból. Nagyobb nyomás a ballonban azt eredményezi, hogy több víz jön ki egy adott idõn belül. Az ellenállás a nyakán a ballonnak lassítja a víz kifolyását. Kisebb ellenállás több vizet enged ki a ballonból.

A legfontosabb egy Airsoftos-nak, hogy mennyi víz van bent illetve, hogy mennyit enged ki egy adott idõn belül, azaz mAh és feszültség. Haladó felhasználóknak, a kisülési arány (Amperban mérve 20 A vagy 35 A között az ideális) is fontos.

Általános cél, hogy az elemed, amit használsz vagy meg kívánsz vásárolni, a legnagyobb mAh rátája legyen, mert ez hosszabb ideig tudod használni. Ezért az Airsoft-osok jobban preferálják a „nagy" akkumlátorokat (általában 1200 mAh és 3000 mAh közöttieket) szemben a kis akkumlátorokkal (általában 600 mAh körül). Nem árt a fegyverednek a magasabb MAH rátájú akkumlátor, szimplán azt jelenti, hogy hosszabb ideig tudod használni a fegyveredet egy „háború" során.

A milliamperóra azt mutatja meg, hogy mekkora amperszámot ad le egy óra alatt. Például a 3000 mAh-s elem 3 ampert tud szállítani (1 Amper = 1000 milliamper) egy óra alatt folyamatosan, 6 ampert 30 percig, vagy 1,5 ampert 2 óráig. Az elemek általában meg vannak jelölve „/20 H" ami azt jelenti, hogy mire vannak tervezve, például a 3000 milliamper/ 20 H, azt jelenti, hogy 150 milliampert -t szállít 20 óráig. Az elemeknek általában valamivel kisebb a kapacitásuk AEG fegyverekben (mivel ott nagyobb teljesítményt ad le rövidebb idõ alatt) mivel egy magasabb teljesítmény jobban megerõltet egy elemet, de ettõl függetlenül az elemek összehasonlításához a MAH ráta így is a legmegfelelõbb.

Az elemek feszültsége megmutatja, mekkora erõt fog kapni a motor. Alap AEG fegyvereknek általában 8,4 Volt-os elemekre van szüksége. A tuningolt fegyvereknek általában ennél sokkal magasabb, 9,6, 10,8 vagy 12 Voltos elemekre van szüksége. A magasabb feszültség a motort gyorsabban hajtja és/vagy nagyobb rugót tud mozgatni. De arra is figyeljetek, hogy a nagyobb feszültségû elem jobban igénybe veszi a motort és a belsõ alkatrészeket. Elmondható, hogy minden NiCd vagy NiMh elemcella nominálisan 1,2 Voltot tartalmaz. 10 elemcella 12 Voltot jelent. 7 elemcella az általános 8,4 Voltot tartalmaz.

Egyéb technikai dolgok

Van egy AEG motorunk, ami 8,4 Volttal megy, és fogyaszt 10 Ampert. Ez a motor 84 Wattnyi erõt ad ki magából és 0,84 Ohm-os ellenállása van. Na most, ha mi megnöveljük a elemcsomagunkat 9,6 Voltra, akkor a motor 11,43 Ampert fogyaszt és körülbelül 110 Watt erõt ad ki magából. A 10,8 Volt-os elemcsomagunk miatt a motor 12,9 Ampert fogyaszt és 138,86 Watt erõt ad ki magából. A 12 voltos csomag 14,29 amperes fogyasztást jelent és 171,43 Watt-os erõt (ez majdnem kétszer akkora erõ, de csak 43 %-kal emeltük a feszültséget. Duplázzuk a feszültséget, négyszerezzük az erõt!) Figyelj arra, hogy a motor gyorsabban le fogja meríteni az elemet, ha az egy magasabb feszültségû elemcsomag, mert több áram folyik át rajta. Ezért van az, hogy a 8,4 Voltos 1500 mAh-s elem tartósabb lesz, mint a 12 Voltos 1500 mAh-s elem.

Mint azt Ohm törvénye mondja, az ellenállás növelése egy áramkörben az áramlást csökkenti (így a teljesítményt és az erõt is). Ezért olyan fontos, hogy a lehetõ legkisebb ellenállásod legyen a fegyveredben. Például, vegyünk egy 8,4 Voltos , 0,84 Ohm-os fegyvert, ami 84 Wattnyi teljesítményt ad le. Ha hozzáadunk egy 0,1 Ohm-os plusz ellenállást (például az elem csatlakozásánál), az összellenállás 0,94 Ohm-ra emelkedik, ami azt jelenti, hogy a fegyvered teljesítménye 75 wattra csökken. Használj rézbõl készült csatlakozásokat, ha lehetséges. Az ellenállás jöhet a fegyvered biztosítékából is, ezért szokták néhányan eltávolítani azt. De ezt nem tartjuk jó ötletnek, mert ez egy extra védelem annak érdekében, hogy a motorod épségét megõrizd hosszú ideig. Az ellenállás származhat magából az elemekbõl is. Javasoljuk, hogy olyan elemet vásároljatok aminek alacsony a belsõ ellenállása. Ezek nagyobb teljesítményt is tudnak leadni rövid távon. A legjobb elemeket a Sanyo és a Panasonic gyártja jelenleg.

Elemek töltése

Több típusa is elérhetõ a töltõknek. Vannak a lassú töltök, amit bedugsz a konnektorba, aztán az elembe. Ezek a típusú töltök nagyon lassan töltik fel az elemet, általában néhány 100 milliampert töltenek bele egy óra alatt. Viszont ezek az egyszerû töltõk képesek arra, hogy könnyen túltöltsétek az akkumlátorokat, mivel nincs rajtuk jelzõ, vagy automatizmus, ami megállítsa a töltést, ha tele van az elem). De ez nem okoz nagy károsodást, mivel nagyon lassan tölt, ha idõben leveszed a töltõrõl, akkor nem esik sok baja az elemnek.

A másik fajtája a gyors töltõ. Egy ilyen töltõ akár egy óra alatt is feltölti az akkumlátort. Ezeken a töltõkön általában van egy kis doboz, ami kijelzi a feszültséget az elem kapacitását és a töltési idõt. Beállíthatod, hogy mennyi idõ alatt töltse fel. A probléma ezekkel a töltõkkel, hogy nem tudod igazán, mikor van tele az elemed. Ezzel túltöltheted az elemedet, ami elemed rosszabb teljesítményét eredményezheti. Ezért elõbb szerencsésebb ha kisütõd az elemedet, megbizonyosodva ezzel afelõl, hogy nincs már semmi az akkumlátorodban és így beállíthatod pontosabban a töltési idõt, anélkül, hogy kockáztatnád a túltöltést.

A legideálisabb megoldás, az intelligens töltõ, ami megméri mennyi van az elemben és ahhoz igazítva tölti az elemet. Ezek a töltök 8000 Ft körül kezdõdnek általában. Hosszú távon, behozza az árát, mert segít jó állapotban tartani az elemeidet, így kevesebbszer kell õket lecserélned.