CQB harc általános alapelvek

Fegyvered mindig kiélesítve, harcra készen kövesse azt a vonalat, amerre nézel. Arról az általános vélekedésrõl, hogy lelõheted a saját csapattársadat, aki véletlenül felbukkan a lõvonaladban, azt tudjuk mondani, hogy ha a csapatod nem elég összeszokott és abban a szituációban találod magad, hogy nem tudod, többi csapattársad hol helyezkedik el, akkor újra kell szervezni (és/vagy tovább edzeni) a csapatodat, mielõtt tovább haladtok.

A lopakodás a dinamizmus felett. Meg kell próbálni az elsõ érintkezésig fenntartani azt, hogy ne vegyenek észre, azaz lopakodni kell. Berúgni az ajtót, vagy berontani egy szobába csak akkor javasolt, ha biztosan tudjuk, hogy az ellenség az ajtó mögött van.

Soha ne menj be egy szobába vagy helységbe anélkül, hogy ne tudnál merre és hogyan mozogjál el onnan, mert lehet, hogy csapatod éppen most sétál bele egy csapdába.

A mozgás a kulcsa a játéknak…ha "camp"-elsz, biztos, hogy meg fogsz „halni".

Használj "low-cap" tárat CQB-hez…vigyél inkább több tárat vagy spórolj a lövéssel.. Ez azért javasolt, mert a "hi-cap" tárak félreérthetetlen zörgést okoznak mozgás közben, különösen, ha csapatban mozogtok, felhívja az ellenség figyelmét arra, hogy érkeztek.

Lerohanása az ellenségnek csak akkor alkalmazható taktika, ha a csapatod egyértelmûen számbeli fölényben van az ellenséghez képest.

Soha ne állj meg egy nyitott ajtóban.

Az ajtók megközelítése

Soha ne közelítsd meg az ajtót közvetlenül. Közelítsd meg a szélétõl, annyira, amennyire lehetséges…különösen, ha az egy nyitott ajtó…soha nem tudhatott milyen meglepetés vár ott rád.

Mozogj olyan gyorsan és halkan, ahogy arra képes vagy és néz be mindkét oldalára az ajtónak. Az ajtónál, gyorsan guggolj le, hajolj el és oldalazva mozogj az ajtó egyik oldalától a másik irányában miközben megbizonyosodsz arról, hogy nincs ellenség a lõvonaladban. (meg kell jegyezni ennél a pontnál, hogy az ellenség általában a legközelebbi sarokban bújik meg az ajtó mögött.)

Miután alaposan körbenéztél az ajtón keresztül, maradj pár pillanatig nagyon csendben, hogy meghalljál bármilyen apró neszt. Ezért arra van szükség, mivel bármelyik ellenség tudni fogja, hogy be fogtok lépni az ajtón és megpróbál a lehetõ legjobb helyzetbe kerülni, amikorra beléptek. A csörgését a „hi-cap" tárjának nagyon tisztán tudjátok hallani.

Ha nem hallasz mozgást, térdelj le, maradj nagyon alacsonyan és hirtelen ellenõrizd le a legközelebbi sarkot úgy, hogy bebiccented a fejedet és visszahúzod, amilyen gyorsan csak tudod. Egyszerre csak egy oldalt ellenõriz. Ha nem láttál senkit az egyik oldalon, még nem jelenti azt, hogy nincs valaki a másik oldalon. Az ellenség általában magasra fog célozni és valószínûleg el fogja hibázni a fejedet, ha elég gyorsan csinálod és alacsonyan van a fejed.

Az egész folyamathoz nem kell több 10 másodpercnél.

Belépés

Ha az ellenség a legközelebbi sarokban rejtõzködik a másik szobában, majdnem biztos, hogy meghalsz, ha berontasz a szobába. Ebben az esetben térdelj le, maradj alacsonyan és hirtelen lövésre tartod a pisztolyodat a sarok felé, és folyamatosan lösz.

Ha nincs ellenség az ajtó mögött, gyorsan lépj be, maradj közel a falhoz és hagyd tisztán az ajtót. Tedd mindezt úgy, hogy ne áruld el a pozíciódat.

Folyosón mozgás

 

Nem akarjatok harcolni egy folyosón, különösen egy keskeny folyosón nem. Áthaladáskor halk gyors lépésekkel haladjatok.

Maradjatok nagyon közel a falhoz, miközben haladtok. Ha vannak oszlopok a folyosón, végig haladjatok az oszlop takarása mögött vonalban. Ez a kis fedezés talán megvéd attól, hogy megtámadjanak elölrõl.

A csapat egyik tagjának fedezni kell a csapatot hátulról és szorosan a csapat mögött kell mozognia.

Lépje be és tisztítsd meg minden ajtót ami keresztezi a folyosót…egy ellenséges katona rohama bármelyik ilyen szobából megölheti az egész csapatot.

Elfoglalás

Ha haladtok a folyosó mentén, az elsõ reakciója az elöl haladó embernek az legyen, ha meglát egy ellenséget, hogy folyamatos sortüzet zúdítson abba az irányba, ahonnan az ellenséget meglátta felbukkanni, hogy odaszegezze a szobába vagy a sarokhoz, ahonnan felbukkant. A csapat maradék tagjainak, akik nincsenek közvetlenül a lõvonalban, vagy ahhoz közel, maradjanak az ajtók mögött, vagy ha nincsenek ajtók, akkor hasaljanak le, mivel a BB-k, inkább felfele szállnak, mint lefele.

A tûz viszonzása az ellenség részérõl nagyon kritikus lehet és minden csapattagot fel kell készíteni erre a reakcióra. Néhányan a csapatból el fognak esni, de ez nem akadályozhat meg téged és a csapat maradék tagját, hogy ne viszonozd a tüzet és hogy ne tudjon leszámolni az ellenséggel.

Keres fedezéket, ha biztosan lekötötted az ellenséget (de még nem semmisítetted meg), hogy meg tud tervezni, hogy foglaljátok el a pontot, ahol elakadtatok.

Csak ha hatékonyan odakötötted az ellenséget a sarokhoz vagy ajtóhoz, akkor tudod kitalálni, hogy támadjátok meg, mivel elrejtõzni vagy megkerülni a folyosót általában nem lehet.

Lépcsõház – keskeny lépcsõház

 

Ha a lépcsõ csak annyira széles, hogy egy ember fér el kényelmesen, akkor egy idõben csak két ember mozogjon fel és alá egy idõben. A csapat többi tagjának lent kell várakoznia. Ez megkönnyíti a gyors visszavonulást, ha a lépcsõház valamelyik szegletében erõs ellenállással találkoztok.

Egy embernek kell tartania a taktikai pajzsot és olyan alacsonyan kell maradni a lépcsõház padlójához, amennyire lehetséges és a másik embernek magasan kell állnia és a fegyverrel fedeznie, nehogy az ellenség megrohamozza a csapatot.

Ha az ellenség a lépcsõház kijáratának takarásában van, akkor elméletben elég nehéz elfoglalni a lépcsõházat veszteségek nélkül (feltételezve, hogy nincs gránátunk vagy egyéb segédeszközünk). Ebben az esetben az egyik alternatív megoldás lehet, hogy más utat keresünk a feljutáshoz. Ha ez a megoldás nem kivitelezhetõ, akkor fel kell sorakozni az elsõ ember mögé, az elsõ embernek a pajzs takarásában meg kell rohamoznia a kijáratot és felszámolnia az ellenállást….elõfordulhat, hogy az elsõ ember megsérül, de ha egyszer felszámolta az ellenállást a csapat tagjai tovább tudnak menni. Ez különösen hasznos akkor, ha a te csapatodban egyértelmûen többen maradtak játékban, mint az ellenfél csapatában.

A csapat maradékának fel kell rohannia és védekezõ pozíciót kell felvennie, miután az elsõ ember felszámolta az ellenállást így vagy úgy. Mivel az ellenséges csapat tagjai halhatták a lövések zaját, ezért maradjatok védekezõ pozícióban, mielõtt megindulnátok tovább.

Széles lépcsõház

Két sorban menjetek le vagy föl taktikai pajzs fedezete mögött.

Roham az ajtón keresztül

A sebesség lényeges dolog ebben az esetben.

Rohamozatok vonalban. Az elsõ embernek át kell rohannia az ajtón lövés nélkül abba a pozícióba, ahol az ellenség van…ez mágnesként vonzza a lövéseket….az elsõ embert nagy valószínûséggel le fogják lõni, ha az ellenség már vár illetve felkészült a támadásra és a lövésre.

A második embernek rohamoznia kell azonnal, és le kell lõnie az ellenséget. Miután kitisztítottátok a szobát, a csapatnak be kell sietnie a szobába, mert elég valószínû, hogy az ellenség a csapat háta mögött siet a helyszínre erõsíteni az ott lévõ egységeket.

Ha a szoba, amiben tartózkodtok, támadás alatt van

Tegyük fel, hogy a csapatod egy szobában van és az ellenséges játékosok összegyülekeztek, hogy lerohanják a csapatodat.

Préseld magad a falhoz az ajtó mellett és céloz egyenesen az ajtóra. Feltételezzük, hogy ez a legkevésbé valószínû szög a bejövõ ellenségnek és ez adja neked a legtöbb idõt a cselekvésre, mivel a bejövõ ellenségnek idõbe telik megfordulni és észrevenni, hogy a legmélyebb sarokban állsz. Szinte alig fogsz látszódni és nehéz lesz téged lelõni, ha az ellenség óvatosan a tanult módon próbál a szobába behatolni.

Gyorsan lõdd le azt, aki átjön az ajtón miközben préseld magad a falhoz….csak egy lövésed van általában…