Ghillie-ruha

A jellegzetes "Ghillie-ruha" még a XIX.sz. "terméke", az orvvadászokra, orvhalászokra lesõ csõszök kezdték használni (más források szerint a Skót szarvasvadászok voltak a kitalálói).

Egyszerûen szólva egy háló, amelybe vászon/textil/mûanyagcsíkok vannak beletûzve, illetve az adott tájra jellemzõ növényzettel van "feltuningolva". Értelemszerûen ha folyamatosan mozgásban van a mesterlövész, akkor ügyelnie kell, hogy ruházata mindig az adott vidéken minél jobban beleolvadjon a környezetbe.

Újabban már olyan álcaruhák is megjelentek, amelyek nem engedik ki a test melegét, de külsõ részük igen jó hõvezetõ, így felveszik a környezet hõmérsékletét – elrejtve viselõjét a hõkamerák keresõ szemei elõl.

Az álcázás nehezebb része a mozgás közben fenntartása. A "Ghillie-ruha" hátránya, hogy nagyon melegít, még átlagos mérsékeltövi hõmérsékletnél (20-25C°) is lehet benne 40-50C°. Éppen ezért, csak akkor szokták használni, ha már veszélyes területen vannak. A mozgás lényege a folyamatos takarásban maradás, és az utak, ösvények elkerülése – minimalizálni a lehetõségét annak, hogy összefussanak valakivel. Mindezt úgy, hogy nem szabad látható nyomokat hagyniuk, tûzrakásról, kialakított táborhelyrõl tehát nem is álmodhatnak.

Ha megvan a célzóna, akkor mozgás alaposan "belassul". Óvatosan, lépésrõl lépésre haladnak elõre, folyamatosan figyelve arra, hogy lehetõleg semelyik irányból ne legyenek feltûnõek. Ha egy adott célpontot akarnak megfigyelni, ki kell választaniuk a lövési pozíciót, amely nem egyszerû: nem elég, hogy jól álcázhatónak kell lennie, de ugyanakkor könnyen elhagyhatónak, és eközben lehetõleg hátulról is kellõ védelmet/álcázást nyújtson. Ha az adott pozíciót huzamosabb ideig (pár óránál tovább) használják, akkor kiépítenek egy álcázott lõállását, lehetõleg növényzettel álcázva. Ezen pozícióban addig maradnak, amíg biztosíthatónak tartják, de ügyelniük kell arra, hogy utána nyomuk ne maradjon (nemcsak üres hüvely vagy üres zacskók, de még ürüléknyomok se).

Azt hiszem eljött az ideje ,hogy lépésrõl-lépésre bemutassam egy ghillie suit készítését .A képen egy nomex pilóta overál van amire már fel vannak varrva az ún. koptatók (ezen csúszik az ember a földön ezáltal nem a ruha kopik). A koptató anyaga úsztató zsáknak nevezett speciális anyagból készített vízhatlan zsák. (na ez már nem volt vízhatlan),amelyet a képen látható módon kiszabtam. Mielõtt azonban ezt felvarrtam volna ,a ruháról minden felesleges zsebet és patentot eltávolítottam.

Miután megvagyunk az elejével jöhet maga a háló felrögzítése. Fehér csíkkal jelöltem ahol a hálót oda kell varrni az anyaghoz .A háló szélessége akkora legyen, hogy az overál oldalvarrásig kiérjen. A hosszúsága pedig az alsó lábszár közepéig.

Természetesen a hálót a szélénél mindenhol rögzíteni kell.(minden kockánál)

Azt azért elfelejtettem mondani ,hogy a felvarráshoz én erõs fonott cérnát használok, ne spóroljunk vele mert sok mindent kell kiállnia. A legfontosabb…..SOK-SOK TÜRELEM!

Ezennel kész a háló felvarrása, következik maga az álca felhelyezése (aprólékos és nem egyszerû munka még ha annak is látszik). A felhasználható anyagok a következõk(én ezeket ajánlom) min.2-3 fajta juta zsák ami színben és anyagában eltérõ kenderkóc és majd a végén 3 fajta(színû)spray.

 

Amikor kész vagyunk MINDIG szedjük szét szinte szálaira, az anyagokat alulról-felfelé csomózzuk fel a hálóra ,ügyelve az összképre. A képen a kenderkóc csomózását mutatom

Ha mindent jól csináltatok a végeredményt a képen látjátok (ill. nem látjátok).

A kész ruhának a színei mindenképpen meg kell, hogy feleljen a természet színeivel. Elsõsorban az aljnövényzet színei domináljanak (a barna árnyalatai, zöldnek 3-4 árnyalata). Kerüljük a rikító színeket ezekbõl is!!!

 

A ruha fújásánál, amikor szint teszünk rá – CSAK FOLTOKAT FUJJUNK (kb.30 cm távolságról) az álcára, de ne csak felülre, hanem alá is. Ha ezzel végeztünk akkor elmondhatjuk, hogy kész a ruha! Jöhet az álca sapka.

Az álca sapka alulról így néz ki .Én un.álca kendõt használok fel erre a célra. A sapkára 5-7 ponton varrom oda a hálót. A háló hosszúsága ne legyen több a nyak hosszúságától .Az álca rácsomózása ugyanúgy történik mint a ruhánál alulról felfelé. Figyeljünk a színek összhangjára.

a kész ruha így néz ki felvéve(már csak egy pici színezés kell rá) ,és így néz ki a ruha ha teljesen kész van bevetésre készen!

A cikk Ujj Tibor segítségével készült! BKSE