Hadviselés eső esetén…

Egy dolog közös minden esõ fajtában, az apró szemerkélõtõl, amely úgy áztat el teljesen, hogy észre sem vesszük, a hirtelenül leszakadó, durva esõig, amiben arra gondolunk, hogy szárazabbak lennénk, ha búvárkodni indultunk volna. Ha megfelelõen felkészültünk rájuk, nincs ok abbahagyni a lövöldözést.

A harci ruházatok sokat fejlõdtek az elmúlt pár évben, de nem a katonaság volt a hajtóereje, a lendület a hegymászóktól és más outdoor tevékenységektõl érkezett. Gore-Tex, eVent, Hydroweave. Vicces nevek, amelyek elsõ pillantásra nem sokat mondanak, de mind ugyanazt jelentik: kényelmet az ellenséges idõjárásban.

Ruházati rendszerek

Minden ruházati rendszer alapja a rétegelés. Egyszerû megoldás, amely lehetõvé teszi, hogy hozzáadjunk, vagy levegyünk rétegeket, az aktivitás mértékéhez és idõjáráshoz megfelelõen.

Elsõ réteg

A jó rétegelés alapja az alsónemûnél kezdõik. Hogy mennyire kényelmes a szabás, az személyes ízlés függvénye. Ami viszont fontos, az anyaga, amibõl készült. Olyan anyagra van szükségünk, amely elszigeteli a csapadékot a testtõl, és szétosztja a ruházat felszínén, hogy elpárologhasson.

Költhetünk sok pénzt rá, vagy vehetünk olcsóbb, kevésbé márkás terméket. Olyan anyagokat keressünk, mint a Hydroweave, Power Dry vagy Polypro. Csak a pamutot kerüljük, de azt bármi áron!

Második réteg

Igen, "harci ruházatnak" kell lennie, de ennél többrõl van szó. Nézzük meg, mibõl készült. Polycotton, Nyco (Nejlon-pamut keverék) vagy csak sima pamut? Csakúgy, mint az alaprétegnél kerüljük a pamutot nagy ívben. A pamut felszívja a vizet, és magában tartja. Csakúgy, mint az alaprétegnél, szét kellene oszlatnia bármilyen nedvességet az anyag felszínén, hogy könnyedén elpárologhasson.

 

Harmadik réteg

Ez az, ahol választhatunk. Vízálló, vagy víz-ellenálló? Csak azon múlik, hogy játsszuk a játékot, mennyire merünk piszkosak lenni, és hogy mennyi esõ szakad ránk.

Ha csak finoman szitál, puha borítású kabát mindenképpen jó választás lehet. Azon kívül, hogy meglehetõsen ellenállóak az esõvel, jóval magasabb szintû nedvesség áteresztést tesznek lehetõvé, mint a teljesen vízállóak, ami azt jelenti, hogy nem izzadunk bele az intenzívebb játékok folyamán. A megjegyezendõ víz-ellenálló ruhaanyagok a Polartec, Windblock, Schoellers 'Stealth" fabric, és Epic. Csak ne gondoljuk, hogy a puha borítás szárazon tart minket egy esetleges felhõszakadásban. Nem fog.

Most nézzük a vízállókat. Két fajtájuk van, a szellõzõ, és a nem szellõzõ. A szellõzõ vízálló ruhák mindig drágábbak, mint a nem szellõzõek. Komolyabb fizikai tevékenység alatt a nem szellõzõ kabátok kényelmetlen egyszemélyes izzadságszaunává vállnak az olcsóbb anyaguk miatt, amelyeken nem tud áthatolni a nedvesség. Tapasztalat alapján, mindig a szellõzõ anyagot kell keresni. Sokkal kényelmesebb használat közben. Az összes "szellõzõ" anyag ugyanazon az elven nyugszik. Nagyszámú apró pórus van rajtuk, amely lehetõvé teszi a nedvesség áthatolását, de megakadályozza az esõcseppek beszivárgását, kizárólag méret alapján javasolt vásárlásuk. Számos különbözõ márkájú anyag található, melyek közül még mindig a Gore-Tex a listavezetõ, de más gyártók anyagai, mint például az eVent is lassan felzárkóznak.

Sapka

Az egyik legegyszerûbb, és legolcsóbb módja, hogy az airsoftot kellemetlen idõjárásban kényelmesebbé tegyük, egy széles-karimájú sisak vagy kalap. Ha a karima elég nagy, és az esõ nem olyan Walesi fajta (vízszintes), meglepõ mennyiségû vizet tud távol tartani a szemüvegtõl.

Cipõ

Ne felejtsük el a talpat! A vizes talp egyenlõ hólyagos talppal. Ennek tudatában vízálló csizmát keressünk. Gore-Tex a vezetõ márka ebben is, és nem ok nélkül. Bevált. De mi van, ha a felszerelés nem teszi lehetõvé az újabb típusú csizmák viseletét? Semmi baj, vehetünk Gore-Tex zoknikat is. Csak ne feledjük, hogy normál zokni fölé kell venni, hogy ne közvetlenül a bõrrel érintkezzen!

A csata után….

Airsoft fegyverek

Csakúgy, ahogyan megvédjük magunkat az elemektõl, a fegyvereinknek is védelemre van szüksége. Hogy õszinték legyünk, nem sok mindent tehetünk, hogy megakadályozzuk a víz beszivárgását az AEGekbe, azon kívül, hogy mûanyag zacskóban hordozzuk, de az airsoft fegyverek meglepõ mennyiségû esõt tudnak elviselni, mielõtt elkezdenek meghibásodni.

Amikor azonban elkezdik feladni, nem sokat tehetünk azon kívül, hogy kiszárítjuk és megtisztítjuk õket a nap végén. Nincs nagy titok a felszerelés tisztítására, csak a megfelelõ tisztító anyagok és egy kis kézügyesség szükséges hozzá:

1. Távolítsuk el az összes sarat és vizet az airsoft fegyverrõl.

2. Szívjuk fel a vizet bármilyen nehezen elérhetõ részrõl pamut gombolyag segítségével (fülpiszkáló, a gyengébbek kedvéért)

3. Ha tényleg nagyon esett, teljes szétszerelés szükségelhet. Ez kemény munka, de megtérül, mert felszerelésed továbbra is használható marad.

4. Ha a felszerelés tiszta és száraz, finoman fújjuk végig szilikon olajjal, hogy védjük a felszínét.

5. Egyre több AEGet már acél testtel gyártanak. Néhány ezek közül, különösen a TOP, nagyon vékony védõréteggel rendelkezik. Ha elkezd rozsdásodni, gyengéden távolítsuk el a rozsdát egy finomabb típusú drótkefével, majd fényezzük újra egy általános hideg fényezõ eljárással.

6. A hatodik és utolsó szabály. Soha, semmilyen körülmény között ne használjunk WD-40-et egy airsoft fegyveren. Igen, valóban egy víztaszító megoldás (nem gondolnátok, hogy a WD-40ben a WD water-dispenser-t jelent?), de nem tesz jót a mûanyagnak, és a gumi alkatrészekhez sem.

Ruházat

Ne feledjük, a vízálló ruházattal és a csízmával is foglalkoznunk kell. Ha a cipõk nedvesek lesznek belül is, tömjük ki õket újságpapírral, és hagyjuk õket egy meleg (de nem túl forró) helyen kiszáradni. Miután ez megtörtént, kezeljük a felületét, amennyiben szükséges. Bármilyen nedves ruházatot ki kell teríteni, hogy megszáradjon, mielõtt elcsomagolnánk. Ha nedvesen csomagoljuk el, jó eséllyel, amikor legközelebb vesszük elõ, szép penészfoltok lesznek rajta, nem is beszélve a szagról, amitõl sose fogunk tudni megszabadulni. Ugyanez vonatkozik bármilyen nejlon felszerelésre. Még egy dolog, amivel nem árt tisztában lenni, hogy a legtöbb vízhatlan vagy vízálló ruházat alapesetben egy DWR réteggel készül. A DWR (Durable Water Repellents) egy felszíni kezelés, ami elõsegíti, hogy a víz lefusson az anyagon. Idõvel, az ilyen kezelések lekopnak, de szerencsére az olyan cégek, mint a Nikwax és ReviveX gyártanak olyan mosás után használandó DWR spray-ket, amelyeket nem vízhatlan ruházaton is lehet használni.