Hírlevél #5

Airsoft és harckocsik – bevetés Várpalotán

A nyár végére jellemzõ "uborkaszezont" megtörve, 2010. augusztus 21-én a Cosmos Travel utazási iroda felkérésére egy különleges csapatépítõ program lebonyolításában kaptunk szerepet: Várpalotán, a tank.hu vezetési pályáján egy 80 fõs ausztrál csoport airsoft aktivitásának szervezését kaptuk feladatul. A másfél órás váltásokban érkezõ résztvevõk az airsoft csapatjáték mellett terepjáró- és harckocsi vezetésen vettek részt. A programot követõ értékelés során kissé meglepõdve, de örömmel vettük, hogy a vendégeknek egyhangúan a BKSE airsoft programja tetszett a legjobban.
A programzárást követõen egy izgalmas sétaharckocsizáson vehettünk részt, amelyért köszönet illeti a pályatulajdonosokat!

Új hazai álcaruhák

Sokunk érdeklõdési köre kiterjed a katonai hadviselés történetére és felszereléseire. Ennek kapcsán szeretnénk bemutatni egy speciális ruhadarabot, amely a századforduló óta létezik, melynek neve Ghillie shuit. Valószínûleg sokan ismerik a ruhadarab történetét, de azoknak, akik mégsem hallottak még róla, íme egy rövid történeti áttekintés:
Az elsõ darabokat az angol és skót vadõrök és halõrök készítették. A modern kori hadviselés is meglátta a ruha nyújtotta lehetõségeket, és saját céljai szerint kissé átalakítva, elõszeretettel használta. Elõször a második világháborúban az orosz mesterlövészek alkalmazták, rejtõzködés céljából. Majd a hatvanas évek második felétõl mindinkább bekerült a köztudatba. Ettõl kezdve nemcsak katonai, hanem polgári, vadászati  célokra is készítettek ghilliket. Magyarországon az 1990-es évek elsõ felétõl a honvédség is kereste a megoldást a lövészek álcázására, elrejtésére. Voltak helyi kezdeményezések, próbálkozások, de biztos megoldást nem találtak (mind a mai napig). A NATO-csatlakozás után sem került be a katonai felszerelések közé.
A civil felhasználások során néhány darab bekerült az országba, de ennek készítésével érdemben senki sem foglalkozott. Mivel magam sem találtam beszerzési forrást Európában – leszámítva pár internetes oldalt, és egy-két gyûjtõt – , külföldi kapcsolataim révén jutottam hozzá a ruha elkészítéséhez szükséges alapanyagokhoz, és elkészítettem az elsõ darabot. Több visszajelzésbõl arra a következtetésre jutottam, hogy lenne igény ezen ruhák készítésére. Meglepetésként ért, hogy elsõsorban természetfotósok kerestek meg. Az idei  kecskeméti repülõnapokon lehetõséget kaptam, hogy kiállítsam az általam készített ghilliket, ahol megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a katonák és civilek körében sokkal nagyobb az érdeklõdés, mint amire számítottam.
Ruháimat amerikai alapanyagokból készítem, ezek:
1.) TOG – háló alapú mellény, melynek speciális kialakítása lehetõvé teszi a ruhában való kényelmes mozgást, a fonalak stabil rögzítését, a hátán lévõ levehetõ camelbagtartó pedig biztosítja a folyamatos vízellátást viselõje számára. A mellény elülsõ részén 2 zseb található, ebbõl az egyik vízhatlan.
2.) Fonalak (6 féle színben) – anyagukat tekintve szintetikus összetételûek, allergénmentesek és tûzbiztosak (és nagyon szeretik az erdei avart…).

 

A ruha színeit és formavilágát a megrendelõ határozza meg, igényeinek megfelelõen. Ha felkeltettem érdeklõdését, kérem látogassa  meg oldalamat, a www.ghilliehunter.hu -t, vagy írjon a ghilliehungary@gmail.com  címre! (Bánás-Fajt Imre)

INFOVONAL
+36.30.6789.285
airsoft@bkse.hu