Lábbelik bevetésekhez

Legyen szó színházban töltött estérõl vagy vasárnapi kirándulásról, már ilyen esetekben is tönkreteheti az alkalmat egy kényelmetlen lábbeli. A lábat ért sérülés lehet hetekig érezhetõ felszíni seb, vízhólyag, bevérzés és legrosszabb esetben a köröm elvesztése. Ezen kellemetlen sérülések elkerülése a bevetések során életbevágó, mert a játékos mozgékonyságát korlátozza, a fájdalom csökkenti a koncentrációt, végül a küzdelem folytatását teszi lehetetlenné.

A kezdõ játékos számára elég, ha kényelmes, már bejáratott sportcipõt vagy túracipõt választ az airsoft rendezvényhez, ebben a megszokott lábbeliben biztos élvezni fogja a küzdelmet. Kellemetlenséget akkor tapasztalhat az airsoftos, ha esõben a felázott földön kell dagonyázni, kültéri pályán. Száraz idõben a cipõbe hulló kavicsok ronthatják a komfort érzetet. A profi játékosnak bakancs beszerzése ajánlott, amelyet csak nagy körültekintéssel érdemes választani.

A bakancs további elemzése elõtt érdemes megemlíteni, hogy olyan zoknit használjunk a cipõhöz, ami a lábbelihez illik, vagyis anyaga legyen lycra vagy 100% pamut, de minden esetben törekedjünk arra, hogy minél kevesebb legyen benne a mûszál. Különben a láb hamar izzad, kellemetlen szagúvá válik. Figyeljük meg a zokni gumírozását, hogy ne nagyon szorítsa el a lábfejben a vérkeringést. Téli csatákra vegyünk vastag, hosszú szárú zoknit, nyárra a vékony zokni is elegendõ. Végül ellenõrizzük a zokni varrását, mert a lábujjnál kitüremkedõ varrás ugyanolyan kellemetlen sebeket ejthet, mint a rosszul megválasztott surranó.

A zokni mellett fontos kiemelni a talpbetétet. Amerikából hazatért ismerõsöm elmondta, aki a Ranger képzést teljesítette, hogy a felszerelés felvételekor azonnal beszkennelték lábfejét, majd a kép alapján személyre szabott anatómiai lábbetétet készítettek számára, amellyel bakancsait roppant kényelmessé tették. Ilyen betét készítése itthon is lehetséges, bár megszerzése némi utánjárást igényel. De ha már elkészült a talpbetét, akkor tetszõleges cipõvel használható, így nem csak az airsoft missziók tehetõk komfortosabbá, hanem hétköznapi viseletünk is kényelmesebbé tehetõ.

Rövid játékokhoz, – ahol nem kell teljesítménytúrának beillõ távokat megtenni,- válasszunk hosszú szárú bakancsot, mert jól védi a lábfejet, tartja a bokát, nem enged szennyezõdést a lábfejhez. Járõr játékokhoz, ahol már jelentõs etapok teljesítése elvárt, ott rövidszárú bakancs válik elõnyössé, mert szabad mozgásteret nyújt a bokának, kevésbé fárad a láb.

Acélbetét jelentõségérõl megoszlanak a vélemények. Bevetési bakancsnál ideális, mert védi a lábfejet és közelharc során is elõnyös lehet, de a betét növeli a lábbeli súlyát ezért mozgás során viselése megterhelõ, a láb könnyebben fárad, a futás nehézkesebb. 

Fontos, hogy a cipõ egybeforrjon viselõjével, különben a megfelelõ felszerelés ellenére csúszkál a bakancsban a láb. A cipõ rögzítéséhez még mindig a cipõfûzõ a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb, bár vannak tépõzáras, patentos, zipzáras megoldások is, melyek hasznossága nem egyszer megkérdõjelezhetõ. Ha fûzõs cipõnk, gyakran ellenõrizzük a cipõfûzõ állapotát, mert a gyakori fûzés-megszorítástól gyengül az anyag, könnyen elszakad.

A talp anyaga sokáig bõr volt, manapság szinte csak mûanyag változatokat lehet kapni. A bõrtalpnál elõnyös volt, hogy varrással és szögeléssel erõsítették a bakancshoz, ma már szinte csak a ragasztás jellemzõ, ami jelentõsen lecsökkenti a lábbeli élettartamát, lehetetlenné teszi a kopott talp cseréjét. A talp keménysége meghatározó, olcsóbb cipõknél nagyon kemény, a hosszabb viselése komolyan terheli a sarkat és a sípcsontot, viszont a nagyon puha talp se optimális, mert könnyen kopik, és a bokát terheli. A legoptimálisabb a Vibram, amely híres csúszásállóságáról és vibráció elnyelésrõl, kopása fokozott használat esetén is minimális. A talp mintázata jellegzetesen pozitív vagy negatív. Egyébként szinte lábbelinként más- más mintázat figyelhetõ meg.

A cipõ anyagára még mindig a legalkalmasabb anyag a természetes marhabõr, mely bár igénytelen, de idõszakos kezelése elengedhetetlen. Bokszoláskor a cipõ külleme mellett az impregnálást végezzük el, amely megakadályozza az átnedvesedést és a kiszáradást. Cipõápoláskor nagy figyelmet fordítsunk a varrásokra, valamint a talp és a bõr találkozásának éleire. Impregnáláshoz a cipõ színéhez illõ szilikonos paszta a legmegfelelõbb. A bõr bakancsok mellett megjelentek a teljesen vagy részben gyöngyvászonból készült lábbelik. Ezen bakancsok megfelelõ szilikon spray impregnálás mellett ugyanolyan vízhatlanságot nyújtanak, mint a bõr, viszont jobban szellõznek és a cipõ súlya olyan könnyû, mint egy tornacipõnek.

A cipõhöz hasznos kiegészítés a kamásli, ami a lábfejet védi a saras közegtõl és nem utolsó sorban kevesebbet kell tisztítani a bakancsot.
Végül néhány tipikus példa egy-egy jellegzetes ma használatos bakancsra.

Bevetési, városi bakancs

Vibram talp, fekete szín, marhabõr cipõborítás, melyhez gyöngyvászon, szellõzõ oldalrész tartozik, bevarrt nyelv, fûzõs rögzítés, kis súly, acélbetét.

Erdei, hegyi, járõr bakancs

Vibram talp, teljes marhabõr borítás, fûzõs rögzítés, robosztus kivitel, rövid szár, gyakori a plüss bélés.

Sivatagi, nyári bakancs

Bézs szín, mely ideális a ACU mintázatú egyenruhákhoz, hasított bõr borítás, gyöngyvászon oldalrész, cipõfûzõ rögzítés, panama talp, kis súly, nagyon szellõs.