SG 552

Az eredeti „SG 552 Commando" roham karabélyt Svájcban gyártják és használják. A fegyver 5.56-os kaliberû töltényt használ, mint az amerikai hadsereg Colt szériája. A fegyver 20 vagy 30 töltényt tartalmazz, típustól függõen. A tár átlátszó, így a használó ránézésre meg tudja saccolni, mennyi töltény maradt a tárba, mielõtt kifogy.

Ez egy nagyon hasznos információ lehet egy harci szituációban egy igazi fegyvernél. A tölténytárnak van egy olyan tulajdonsága is, hogy több tárat tudsz egymáshoz kapcsolni nagyon könnyen, ez megkönnyíti és meggyorsítja az újratöltést.

Itt látható egy SG 551 a hosszabb 30-as tárral

A fegyver 3 kb. súlyú, 226 mm-es csõhossza van, 730 mm hosszú kihajtott tussal és 504 mm hosszú behajtott tussal. Ezen tulajdonsága teszi a fegyvert kicsivé és könnyen szállíthatóvá. Van a behajtásban egy csapda is. Ha több tölténytárat akasztottál össze, akkor behajtott állapotban a tus nem teszi lehetõvé, hogy menet közben kicseréld a tárat, elõbb ki kell akasztanod a tust. De mivel a fegyver még kihajtott tussal is kicsi és könnyen kezelhetõ, ezért ez nagyon ritkán fordul elõ ez a probléma.

Az „SG 552 Commando" ugyanabban az osztályban található, mint az orosz AKS-74U, a német HK53 és a német G36c. Az SG rövidítése a „sturmgewehr" szónak, ami rohamkarabélyt jelent. Az SG 552 a legutolsó verziója az SG-nek, ami az SG 510-zel kezdõdött és halad tovább az SG 540 / 542 / 543 és most a modern SG 550 / 551-es verziókkal. Az utolsó két típusnak szintén vannak Mariu replikái. Az SG 550 a leghosszabb verziójú fegyver, a hossza meghaladja a 998 mm-t (772 mm behajtott tussal). Az SG 551 a három modern verzió közül középen helyezkedik el a 833 mm-s nagyságával (607 mm-es nagyságával). Az SG 550 és az SG 551-esnek is 700 lövés/perc tüzelési sebessége van. Az SG 552-nek a tüzelési sebessége 780 lövés percenként. Mind a három típusnak hasonló a külsõ megjelenése, ugyanaz a tölténytára és a töltényei.

Az igazi…SG 552…(kép: http://world.guns.ru/.)

Az elsõ benyomások a replikáról

A fegyvert egy kis dobozban kaptam meg, a doboz kisebb volt, mint bármelyik AEG Marui fegyverem eddig. Persze elõtte csak nagy fegyverem volt, nem MP5, vagy Uzi. A fegyver kisebb volt, mint azt gondoltam, de persze ez egy olyan ember véleménye, aki csak M16a2-t használt a csatákban. A fegyvernek tekintélyes súlya van, annak ellenére, hogy az egész külseje plasztikból van. 2,2 kg súlyú akkumlátor nélkül, mindennel együtt. De ha elkezded hozzácsatolni a tartalék tárakat, csak egyre nehezebb és nehezebb lesz…

A fegyver fel van szerelve a Marui gyár új trendjével, az átlátszó tölténytárral, amiben látszanak az 5,56-os töltények. Ez nagyon jó kinézetet biztosít egyfelõl, másik oldalról viszont veszélyesé is teszi. Nagyon rossz véleményt vált ki azokból az emberekbõl, akik nincsenek hozzászokva az airsoft realisztikuságához. De természetesen ha az emberek megismerkednek az airsoft fegyverekkel és az airsofttal, rájönnek, hogy ez milyen jó szórakozás és játék…

A tölténytár nagyon kicsi, csak 42 töltényt tartalmaz normál esetben és 220 töltényt, „hi-cap" tárban. Ezért van az, hogy számos airsoftos nem kedveli ezt a fajta fegyvert, de a profik, akik az airsoftnak egy magasabb fokán vannak, nem gondolják ezt, szerintük ez természetes, hogy csak annyi BB legyen a fegyveredben, mint az eredetiben. Valószínûleg már olvastál az eredeti 20 és 30 töltényes tárjáról…

Ha jól tudom, Mariu csak a két rövidebb verzióját készítette el a fegyvernek. A második legnagyobb fegyver nagyon hasonlít design-ben és méretben a német G36c-hez, ezért nagy valószínûséggel a többi típusa a fegyvernek csak akkor jön ki, ha nagyobb érdeklõdés mutatkozik az SG fegyver iránt.

A fegyver kézhez vételekor az elsõ feladatom a tus kihajtása volt. Ez nem kívánt nagy erõt, semmilyen gombot nem kellett megnyomni, hogy kihajtsam. Természetesen elolvastam a használati útmutatót, hogy ne erõltessem, erõsen, határozottan nyissam ki, de ne erõltessem túlságosan. Szóval megrántottam és a helyére hajtottam a tust, nem igényelt semmi extrát. A tölténytár eltávolítása már nem ment ilyen egyszerûen, mivel a kiejtõ gombja a ravaszvédõnél van és az ürítéskor meg kell fognod a tárat, hogy ez könnyen és zökkenõmentesen történjen. Másik tulajdonsága, hogy a fegyver üzemmódjának kapcsolója mindkét oldalról kényelmesen elérhetõ, mind a bal mind a jobb kezeseknek. Természetesen körbeforgatható H&K célzórendszere van. Fém részek a külsõ csõ, az elsõ célzórész, a teljes hátsó rész, az elsütõbillentyû és a belsõ alkatrészek.

Kinézet

A fegyver megdöbbentõen jól néz ki. Különösen a standart tölténytárjával, amiben látszanak a töltények. A fegyver teste szürke, ahogy az M16-osé is. Különbözõ feliratok vannak rajta fehér betûkkel, mint: "Arms inc. Exeter-NH" vagy "SG 552-2 Commando 0531", "Made in Switzerland Cal. .223 Rem". "0531", „Restricted for law enforcement/Government use and/or export only", mint az eredetieken.

A tus és a kézvédõ fekete. A tusnak természetes a közepe hiányzik, mint az eredetinek. A váltója fehérrel mutatja a „save" módot, pirossal az 1-es lövést és a piros 20-assal a teljesen automatát. A külsõ csõ teljesen fémbõl készült és  sötét szürke színû.

Kiegészítõk

Az SG 552-nek nincsen túl sok kiegészítõ tartozéka. A tetején van két 20 mm-es sínje, amibe lézer irányzékot vagy távcsövet lehet felszerelni elméletileg, amivel kereskedelmi fogalomban én még nem találkoztam. De ezek a sínek, ha nem szerelsz rá semmit, nagyon kényelmetlenek tudnak lenni, állandóan minden beleakad. Ezért ha nem használod õket, akkor jobban teszed, ha ezt a két sínt leszereled a fegyveredrõl.

Tárak

Mint azt már feljebb említettem, a tár plasztikból készült, barnás fekete színben. 14 db 5.56-os töltény látsz benne és az alján a rugót, ami az igazi fegyverben a töltényeket tolja fel. Az egyetlen tár, amit a SG-hez adnak, az a rövidebb verzió, amiben a 20 töltény fér. Az eredeti verzióban van 30 töltényt tartalmazó eredeti tár is, de ezt még se a Marui, se más gyár nem kezdte el gyártani. Ez már legalább annyi töltényt hordozhatna, mint a „hi-cap" tár. A tölténytár robosztus hatást kelt, annak ellenére, hogy plasztikból készült. Kicsit bonyolultabbnak tûnik a tölténytár eltávolítása más típusokkal szemben (különösen azoknál, ahol egy hosszú kallantyú van a tölténytár elõtt.).

Az eredetihez hasonlóan az airsoft tárak is jelzik vonalazással, hogy 20 vagy 10 töltény van még a tárban. Ezek persze csak azért vannak, hogy minél jobban hasonlítson az eredetihez, igazi funkciója nincsen.

Ha több tárat vásárolsz kiegészítõként, akkor ezeket a tárakat össze tudod akasztani, rögzíteni egymáshoz, mint az eredetiben. Ha az egyik kifogy, csak kihúzod, berakod a másikat és mehetsz tovább.

Az akkumlátor

Az SG 552 kis akkumlátort tartalmaz az elsõ kézvédõnél. Pontosabban benne. Kicsit bonyolult kinyitni, de kicsi gyakorlás után viszonylag egyszerû akkumlátort cserélni benne. A kereskedõk szerint a legnagyobb akkumlátor, amit bele lehet tenni, a 9,6 Voltos és 1100 mAh-es, ami egy eredeti táras kevés töltényt felhasználó csatában megfelelõ, de komolyabb tûztámogatást egy ilyen fegyverrel nem fogsz tudni nyújtani bajtársaidnak. Nagyobb akkumlátor elhelyezése már sok kreativitást kíván, miután magában a fegyverben nincs túl sok hely, valamilyen külsõ megoldást kell találnod, ha nagyobb akkumlátort szeretnél ehhez a fegyvertípushoz.

Ki válassza ezt a fegyvert?

Azoknak, akik jobban szeretik a CQB verzióját az airsoft játéknak, annak ez a fegyver tökéletes választás lehet. A fegyver mérete alkalmassá tesz arra, hogy könyen forduljunk, szük helyeken mozgjunk, harcoljunk, sarkokon forduljunk be. Kiegészítõk (lézerirányzék) felszerelésével egy komoly épületharcra alkalmas karabélyt kapunk.

Ne vásárolja meg az ezt a fegyvert, aki inkább erdõkben szeret rohangálni, lövöldözni. Oda sokkal alkalmasabb egy nagyobb tüzerejû, nagyobb teljesítményû fegyver. Ott nem annyira a méret számít, sokkal inkább a tár és az akkumlátor mérete, teljesítménye.

Forrás: http://www.airsoftcore.com/reviews-93.html

Fordította: "K"