Sorba fejlődés

Az elõzõ cikkben arról beszéltem, hogyan szervezzük össze a csapatunkat, és most, hogy az alapokat leraktuk, lassan nekivághatunk az alapvetõ taktikákon, a csatatéren használható fejlettebb taktikák irányába.

Ismét hangsúlyozni kell, hogy a haladó taktikák csak akkor lesznek sikeresek, ha olyan szakaszról van szó, amely követi a Szakaszvezetõ utasításait, és úgy dolgozik össze, mint egy csapat.

A legelsõ dolog, amit a csapatnak el kell sajátítania, a különbözõ típusú formációk, amelyekben mozogni vagy várakozni lehet. Reagálni egy ellenséges találkozásra egy dolog, de azt is tudni kell, hogy célszerû járõrözni, és a célig biztonságosan eljutni, hogy ha mégis beleütközünk egy támadásba, lehetõségünk legyen meghiúsítani bármit, amivel az ellenség próbálkozhat. Az alapvetõ mozgási formációk az Oszlop és az Ék. Oszlop az, amikor a csapat tagjai egy vonalban, egymás mögött mozognak. Ezt az alakzatot sûrû növényzeten használják, és nagy biztonságot nyújt oldalról érkezõ támadásokkal szemben, de nagyon kicsit a szembõl, vagy hátulról érkezõk ellen. A másik fõ alakzat az Ék. Egy szakasznagyságú csoport valójában két kisebb ékalakzatba rendezõdik, ahol az egyik Csapat V formában elöl halad, és a másik szintén V alakzatban ugyanabba az irányba mögöttük. Az ék kiváló frontális és oldalsó védelmet ad, de még mindig érzékeny a hátulról érkezõkkel szemben.

A legfontosabb dolog, amit a csapatnak gyakorolnia és elsajátítania kell, az a sorba fejlõdés. Bármikor, amikor támadással szembesülünk, az a legelsõ lépés – sorba fejlõdni. Ez az, amikor az össze katonánk a Csapatvezetõhöz, vagy Szakaszvezetõhöz rohan, és egy vízszintes vonalba rendezõdnek, szemben az ellenséggel. Ekkor következik az, amikor a Szakaszvezetõ eldönti, hogy minek kell történnie, és elszakadást vagy Szakasztámadást vezényel. Az, hogy az összes embere egy vonalban térdel vagy fekszik, az ellenségre tüzelve, lehetõséget ad neki, hogy felmérje az aktuális helyzetet, és aztán könnyen tud parancsokat osztogatni, hiszen mindenki ott van.

 

Elszakadás

Az ellenséges erõkkel való találkozás után a Szakaszvezetõ felméri a helyzetet, és eldönti, hogy mit kell tenni. Az Amerikai Hadseregben a 3 az 1-hez arányt használják. Nem támadnak, hacsak nincs legalább háromszoros túlerõ az éppen aktuális ellenséges erõkkel szemben. Tehát ha a Szakaszvezetõ úgy érzi, hogy nincs meg a megfelelõ tûz- vagy embererõ, az ellenség legyõzéséhez, az elszakadás mellett dönthet. Az egyik legelterjedtebb elszakadási módszer az Ausztrál Hámozás (Australian Peel). Ebben a csapat tagjai felváltva fedezõ tûzzel biztosítják egymás visszavonulását.  Az egyik ember fut visszafele, amíg mindenki más az ellenségre tüzel, amint a többiek mögé ért, elfekszik, és õ is tüzelni kezd, majd a következõ ember vonul vissza mögé. Ennek köszönhetõen folyamatos a fedezõ tûz visszavonulás közben. Ne keverjük össze az elszakadást a visszavonulással, késõbb visszatérünk rá, hogyan hajtsunk végre csali rajtaütést, vagy elterelõ támadást, amik segítségével az elszakadás egy csapda rész is lehet. Az elszakadás csak annyit jelent, hogy hátrébb vonulunk, idõt adva ezzel a Csapatvezetõknek, vagy Szakaszvezetõnek, hogy új tervet állítson fel.

Szakasztámadás

A másik véglet az alap szakasz támadó mozgás. Amikor a Szakaszvezetõ úgy dönt, itt az idõ az ellenség után menni, használhatja az alap támadó metódust. Az egyik Csapat (Fire Team) vonalban marad, az ellenséggel szemben, folyamatosan tüzelve rájuk, abban a reményben, hogy fedezékben maradnak, és a figyelmük rájuk összpontosul. A második Csapat felkel, és az ellenség bal, vagy jobb szárnyára rohan, majd ott vonalba fejlõdik. Ennek az eredménye egy L alakzat, amelynek a közepén az ellenség van. Ha túlerõben vagytok az ellenséghez képest, ez gyorsan leküzdi õket, és ha megfelelõen van végrehajtva, meglepõen eredményes. Természetesen számtalan apróság van még ezekkel a taktikákkal kapcsolatban, de ezek csak a rövid és általános dolgok, amelyekkel az alapokat el lehet kezdeni gyakorolni.

Megállás ellenséges területen

Ha az ellenséges vonalak mögött vagyunk, és fent áll a veszélye annak, hogy megtalálnak, vagy rajtunk ütnek, és valamilyen okból kifolyólag meg kell állnunk, tudnunk kell, hogyan lehet azt biztonságosan megtenni. Az alap, és legkönnyebb módja ennek a szoros 360 fok.

 

Gyõzõdjünk meg róla, hogy mindenki egy kört formáz, kifele nézve, míg a Szakaszvezetõ és a Csapatvezetõk a kör belsejében találkoznak. Nem szabad egyetlen részt sem fedezetlenül hagyni, nehogy úgy közelítse meg valaki a csapatot, hogy háttal állunk neki.

Most hogy az alapvetõ mozgási technikákon és csapatrendezésen túl vagyunk, belekezdhetünk az igazán izgalmas és szórakoztató trükkökbe, amelyeket az ellenfeleinken használhatunk. A következõ fejezet a haladó taktikákba nyújt betekintést.

Eredeti cikk: AI Magazin