SWAT a való világban

A SWAT megalakulása általánosan a Los Angeles Police Departmenthez köthetõ, azon belül is pontosabban az akkor felügyelõ Deryl Gateshez. John Nelson rendõr vetette fel az ötletet, hogy hozzanak létre egy különlegesen kiképzett és felszerelt egységet, azzal a céllal, hogy felléphessen, és megoldjon kritikus helyzeteket, minimalizálva a rendõri veszteségeket. Gates felügyelõ támogatta az ötletet, és létrehozott egy önkéntes rendõrökbõl kiválasztott kis alakulatot.

Az elsõ SWAT egység kezdetben 15, négy fõs csapatból állt, összesen 60 fõ személyzettel. Ezek a rendõrök különleges státuszt és elõnyöket kaptak, valamint részt kellett venniük különleges havi kiképzésen. Az egység civil zavargások idején biztonsági feladatokat is ellátott rendõrségi létesítményeken. Az LAPD SWAT egységeket, mint „D szakaszt" szervezték a METRO osztagba.

A SWAT feladatai a következõk voltak: nem erõszakos letartóztatása elkeseredett, bebarikádozott gyanúsítottaknak, vészhelyzeti személyzet védelme orvlövészektõl, fontos látogatók magaslati és területi védelme orvlövészek ellen, irányított fegyveres támadás bizonyos nem-civil lázadásos helyzetekben, mint pl. elbarikádozott gyanúsítottak, rendõrök és civilek fogságban, lõfegyverek által veszélyeztetve, és gerilla vagy terrorista tevékenységek semlegesítése.

Az elsõ SWAT csapat:

A valós kiképzés

A SWAT tagjait a rendõr/sheriff/rendvédelmi szervezetek önkéntesei közül válogatják. A részleg politikájától függõen, a rendõröknek egy minimum idõt kell szolgálniuk szervezetükben, mielõtt jelentkezhetnek a SWATba. Ez azért van, mert a SWAT tagjai továbbra is rendfenntartók, és alapos ismeretekkel kell rendelkezniük a szervezet hatásköreirõl, és eljárásairól.

A SWAT jelentkezõk szigorú válogatáson és kiképzésen vesznek részt, hasonlón, mint a hadseregben szolgáló néhány különleges alakulatnak. A jelentkezõknek meg kell felelni egy alapos, fizikai mozgékonyságot nézõ, írásos, szóbeli és pszichológiai vizsgálatnak, hogy megbizonyosodjanak, nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is alkalmasak a taktikai bevetésekre. Ezen kívül, a jelentkezõknek át kell mennie egy alapos háttér vizsgálaton, és egy munkateljesítmény értékelésen is.

Komoly hangsúlyt fektetnek a fizikai állóképességre, hogy a rendõr képes legyen végigcsinálni a kemény taktikai feladatokat. Miután egy rendõrt kiválasztottak, részt kell vennie, és el kell végeznie számos különleges tanfolyamot, hogy teljes értékû SWAT tag lehessen. A jelentkezõk a pontos céllövõ képességük fejlesztése érdekében lövészeti tanfolyamon vesznek részt, bár a lõfegyverek használata a rendfenntartásban mint utolsó eszköz szerepel. Egyéb kiképzések, amelyeket a potenciális tagok kapnak, robbanószer tanfolyamok, mesterlövész képzés, elsõsegély, tárgyalás, kutya idomítás, kötélen ereszkedés, és különleges fegyverek és felszerelések használata. A jelentkezõk külön képzést kapnak a speciális lõszerek használatából, mint például a gumilövedék, flash bang gránátok, sokkolók és más, nem halálos lövedékek vagy tömegoszlató módszerekbõl.

A felszerelésük

A SWAT alakulatok felszerelése különbözõ, valós világban elõforduló különleges helyzetre lett tervezve, beleértve az épületharcot (CQB). Bizonyos részei a felszerelésnek változhat a különbözõ egységeknél, de van pár konstans jellemzõ abban, amit viselnek és használnak. A személyes ruha, és felszerelés általában tûz-álló Nomex kezeslábasból vagy repülõs ruhából, egy testpáncél mellénybõl, egy külsõ málhamellénybõl a lõszernek és különleges felszereléseknek, Nomex vagy más taktikai kesztyûbõl, balaclava vagy más arcfedõbõl, védõszemüvegbõl, Kevlar sisak és/vagy gázmaszkból, elemlámpából (általában Surefire vagy hasonló márka), harci bakancsból, és combtok lõszertartó zacskóból áll.

Jóllehet, a valós fegyverek nagyon széles választékát használják a SWAT alakulatok, a leggyakoribb fegyvereik géppisztolyok (SMG), rohamkarabélyok, sörétes puskák, mesterlövész puskák, és ezen kívül a SWAT tagok rendelkezésére áll egy egész halom taktikai segédeszköz, mint például a flashbang, vagy könnygázgránát.

Fontos, hogy sose hanyagoljuk el a szemvédelmet az airsoft játékban a kinézet miatt.

A csatamezõn

Miután a különbözõ US SWAT alakulatok különállóak, számos uniformis közül választhatunk, amely látványra elfogadható. Például, a nagyobb SWAT csapatok, mint például az LAPD SWAT inkább rendõrnek néz ki (sötét egyenruhát, vagy pilótaruhát viselve), addig a kisebb, vidéki SWAT alakulatok, amelyek a Sheriff részlegeibõl toborozódtak, sokkal katonásabb kinézetûek lehetnek (OD repülõs ruhák és US woodland BDUk kombinációit viselve).

Ne feledjük, hogy ez csak játék, ne sértsük meg ezeket az alakulatokat azzal, hogy a jelvényüket is viseljük, hacsak nem érdemeltük azt ki. Most, hogy az egyenruha megvan, elkezdetünk a felszerelés többi részén gondolkodni, amelyek szükségesek a tökéletes hatáshoz.

Hol is kezdjük

Csak egy sisak van, ami szóba jöhet, a PASGT, eredeti nevén Personal Armour System Ground Troops sisak, más néven a „Fritz", a német Stahlhelmmel való hasonlósága miatt, vagy még gyakrabban említett, mint Kevlar, vagy „K-fazék", amely a valóságban Aramid ballisztikus anyagból készül, fenol-gyanta rendszer bevonattal.

Számos airsoft másolat közül választhatunk, amelyek mind megfelelnek kinézetre, de ha õszinték vagyunk, egy picivel többért akár eredetit is beszerezhetünk.

Próbáljuk ki a balaclavát is. El kell ismerni, nem mindenki rajong értük, de megvédik viselõjük arcát a BB találatoktól, ami mindenképpen jó dolog, különösen CQBben. Egy jó minõségû ballisztikai szemüveg létfontosságú. Akár úgy döntünk , hogy a K-fazekat díszítjük vele, vagy mint szemvédõ használjuk, javasoljuk a Bollé X500-ast vagy X800-ast.

Málhamellény

Most már tudjuk, hogy mit viselnek a SWAT tagok akció közben, de mennyire tudjuk mi megvalósítani ezt az egyedi felszerelést az airsoft pályára? Meglepõen jól, hogy õszinték legyünk, és mert a különbözõ alakulatok más-más egyenruhát használnak, elég könnyedén összeállíthatunk magunknak a várositól (sötét uniformis) a woodlandig megfelelõ egyenruhát.

A málhamellény azonban állandó tagja a felszerelésnek. Keresnünk kell egy SWAT mellényt, és nem csak valami sima régi mellényt, gyõzõdjünk meg róla, hogy olyat választunk, amelyet valódi SWAT csapatoknak terveztek (természetesen van számos másolat is ezekbõl). Például Hong Kongból egy meglepõ 82 dollárért (plusz szállítás és vámköltségek) lehetett rendelni megfelelõ mellényt. A mellény maga ellenálló nejlon szövetbõl készült, és moduláris, M4, AK vagy MP5 táraknak megfelelõ zsebekkel, plusz egy rádió-zsebbel és néhány hasznos szerszámzsebbel. A mellényen túllépve a következõ dolog, amire gondolnunk kell, a kiegészítõ felszerelések tárolói. Javasoljuk, hogy legyen minél egyszerûbb, egy öv, pisztolytáska, combtok és néhány pisztolytár zseb kezdetnek mindenképp megteszi. Ne hagyjuk, hogy a túl sok felszerelés zavarjon a mozgásban, késõbb, ha kell, még adhatunk hozzá.

Az utolsó simítások

Erõsen javasoljuk, hogy akármilyen megoldást választottunk, befektetünk még némi védõeszközbe. Egy jó pár kesztyû, térdvédõ és bakancs létfontosságú része a felszerelésnek. Nemcsak teljessé teszik a kinézetet, hanem fontos védelmet is nyújtanak a játék során.

Fegyverek

Az elmúlt hónapok során rádöbbentünk, hogy egy jó kinézet megteremtése nem igényel hatalmas pénztárcát, és ez az alkalom sem kivétel. Egy MP5-ös, vagy egy M4-es szépen illeszkedik az összhatásba, és ha akarjuk, rakhatunk rá taktikai lámpát vagy távcsövet (tudjuk, hogy a keménymag úgyis fog), vagy ha nagyon belelendülünk, szerezhetünk egy Kimber módosított pisztolyt. De igazából bármilyen Colt pisztoly megfelelõ erre a célra.

Eredeti cikk: AI Magazine