Technikai tippek

"A fegyverem vadonatúj, tehát nem igényel semmilyen karbantartást….vagy igen?"

Tehát megfogott az airsoft. Elindultál, megvetted a fegyvered, tárjaid, akkumulátoraid, álcaruhád, töltõ-hordozó készletedet, sisakodat és taktikai mosogatótáladat. Most már csak fel kell öltözni és pózolni egy tükör elõtt, várva a következõ bevetést, ugye? Talán…

Az AEGek mind gépek, se többek, se kevesebbek, és mint minden gép, egy kis törõdés hosszú távon megtérül.

Szorítás

Az elsõ dolog, amit bármilyen fegyverrel teszek, miután megvettem, hogy végigmegyek rajta csavarhúzóval/imbuszkulccsal/Allen kulccsal, hogy meggyõzõdjek róla, minden csavar megfelelõen tart. A gyártótól függõen, igencsak meglepõdhetünk mennyire meglazulhattak a szállítástól vagy egyszerûen a gondatlan összeszereléstõl. Jó ötlet egy kis ragasztót, vagy körömlakkot használni a szorítás során, ami segít, hogy ne lazuljanak újra olyan könnyen meg a sok rázkódás során.

Tisztítás

Most pedig az a hosszú hajlongó mûanyag a végén a lyukkal…igen, a tisztítópálca! Használjuk. Egy új AEG csövében is meglepõ mennyiségû piszok lehet, és gyakran kellett számos alkalommal végigfuttatnom a pálcát egy új csövön, mielõtt megfelelõen tiszta lett. Ez egy alapvetõ, és egyszerû dolog, ami mindig meglepetést okoz nekem, hogy mennyire sokan nem törõdnek vele. A legjobb, és legolcsóbb alapanyag tisztításra az egyszerû konyhai törlõruha, amit a boltokban lehet kapni, szinte teljesen szálmentesek, és nagyon könnyedén lehet õket hosszú csíkokra szabdalni.
Tépjünk egy körülbelül 10 mm széles, és 30 mm hosszú csíkot. Az egyik oldalát fûzzük át a tisztítópálca lyukán, majd tekerjük a maradékot a pálca köré.
Adjunk hozzá egy pillanatnyi szilikon fújást, és óvatosan toljuk be a csõbe, annyira, ameddig megy. (Ne feledjük: a hop-up egység a csõ távolabbi végén helyezkedik el, és bár én sohasem sértettem meg tisztítás közben, számos hihetetlen példát láttam arra, miket tud okozni a gondatlanság.)
Húzzuk ki a pálcát. Tiszta a ruha? Ha igen, a feladat elvégezve, ha nem, ismételjük meg a folyamatot ameddig az nem lesz. Javasolt hogy szokásunkká váljon ezt tenni minden egyes játék után, szinte semmi idõbe nem kerül, de nagyon nagy különbséget jelenthet a fegyver teljesítményében.

Kenés

Rendben, szorul, tiszta, és mi a helyzet a kenéssel? Az alapszabály ezzel kapcsolatban, hogy a kevesebb néha több.

Ha a fegyverünk úszik a szilikonban, csak annyit érünk el vele, hogy lesz mibe tapadnia a piszoknak. Nagyon kevés része van egy AEGnek, ahol szükséges a kenõanyag, és miután a gearbox tiltott terület a legtöbb játékosnak, ez eléggé korlátozza a csúszós dolgokat.
Az egyik terület, amit mindig érdemes kezelésbe venni, mielõtt elrakjuk a fegyvert, a hop-up kamra. Csak annyit kell tennünk, hogy egy rövidet fújunk szilikonnal a tár helyére. Elegendõ mennyiségû olaj fog bejutni a hop-up gumihoz, hogy jó állapotban tartsa. Ha hozzám hasonlóan a spring fegyverek megszállottja vagy, nem árt, ha beszilikonozzuk az összes részt, ahol a mozgó alkatrészek találkoznak, de utána mindig azonnal töröljük le a felesleget körülötte.