Városi harc, épületek között

Ellentétben egy erdõben történõ összecsapás természetes környezetével, az ember alkotta városi környezet számos egyedi kihívással állítja szembe az átlagos játékost.

Azonban ha kihasználjuk a környezetünk adta lehetõségeket maximálisan, meglepõen élvezhetõbb lesz a játék, és ki tudja, talán "túl is élünk" egy-két játékot.

A legtöbb játéknak, amik épületek között zajlanak, általában kemény szabályai vannak, amelyek elsõsorban a játékosok biztonságát szolgálják, mert akár hisszük, akár nem, a fedezékeket lehet jól és rosszul is használni.

Tüzelés fedezék mögül

Fedezék fölötti tüzelésnél elõfordulhat, hogy a felsõtestünk körvonala megjelenik a falon mögöttünk, különösen a fakó épületfalak esetében. Az emberek általában a fedezékek felsõ részén keresik a célpontot különösen a derékmagas fedezékeknél. Ehelyett célszerû térdelve vagy fekve a fedezék oldalán kihajolva tüzelni. Kerüljük el, hogy a fedezék fölött menjünk át, hacsak nem vagyunk biztosak benne, hogy az út elõttünk tiszta. Ha kidugjuk a fejünket a fedezék fölött, számítsunk rá, hogy arcon vagy fejen találnak, hiszen ha csak azt mutatjuk, csak ott találhatnak el.

Tüzelés ablakból

Ablakból tüzelés nyílt területre (például kertbe vagy utcára) az ideális támadási pozíció. Az airsoftban a magaslat nagy elõnyt nyújt. Magaslatból tüzelve lefelé a BBk pontosabbak és stabilabbak. Az érem másik oldalán a játékosnak, aki alacsonyabban van, felfelé kell tüzelnie. A gravitáció ellenében repülõ BBk veszítenek a pontosságukból. Az ablak oldalán álljunk, és lehetõség szerint kicsit hátul. Ennek nemcsak az álcázásban, hanem a biztonságban is segít. Sosem hajoljunk ki az ablakokból. Ha lehetséges, a célpontokat az ablak szélérõl támadjuk, mint teljesen az ablak közepén állva. Ez a lehetõ legkisebb célpontot nyújtja az ellenfélnek, amire visszalõhet.

Elmenetel ablakok elõtt

Ne menjünk el az ablakok elõtt, inkább kússzunk, vagy négykézláb menjünk el az ablak alatt, lehetõség szerint olyan halkan, ahogyan csak lehet. Ha szimplán elsétálunk az ablak elõtt, könnyû célpont leszünk a bent lévõknek. Ha erõs a gyanúnk, hogy valaki van az ablak mögött, valószínûleg a legjobb módja a megtisztításnak gránát vagy MOSCART kilövõ. Meglepõen hatékony lehet egy shotgun ablak megtisztítására, annak ellenére is, hogy csak 3 lövedéket lõ ki.

Elmenetel pinceablakok elõtt

Csakúgy, mint a sima ablakoknál, elgyalogolni egy pinceablak elõtt hasonlóan veszélyes, hiszen rejtõzhet egy ellenség a pincében, aki az ablakon keresztül tüzel. Ugorjunk, vagy lépjünk keresztül az ablakon, olyan kevés zajt csapva, amennyire lehetséges. Ha meg akarjuk támadni az épületet, érdemes lehet egy gránátot begurítani az ablakon. Guggoljunk az ablak mellé, a látómezõn kívül, majd egy gyors mozdulttal mozduljunk az ablak elé, nézzünk be, és dobjuk a gránátot. Mindenképpen nézzünk be, mielõtt a gránátot bedobjuk, különben véletlenül arcon találhatunk valakit.

Kitekintés sarkok mögül

Az egyik legnagyobb hiba, amit szinte minden airsoftos elkövet, a sarkoknál jön elõ. A legtöbben a Hollywoodi példát követve szorosan a falhoz tapadnak, és állva kitekintenek a sarok mögül. Azonban ha valaki figyeli a sarkot, automatikusan vállmagasságba fog célozni. Ehelyett guggoljunk, vagy térdeljünk le, és a fal alján nézzünk ki, készen arra, hogy gyorsan visszahúzódjunk, ha meglátunk valakit. Tükröt, vagy más eszközt is használhatunk a sarkon való nézelõdésre, de ez fárasztó, lassú, és az esetek többségében felesleges.

Mozgás a sarkon át

A biztonságos mozgás sarkon át két embert igényel. Az egyik ember 45 fokban fedezi a faltól számítva, a másik pedig a fallal párhuzamosan fedez, és mindketten fokozatosan haladnak. Ilyen módon mindketten fedezitek egymást a lehetséges ellenséges támadási irányokból. Ha látjuk, hogy biztonságos, elindulhatunk elõre. Ha ellenséget látunk, rögtön döntenünk kell, hogy kirontunk a sarok mögül, és tüzet nyitunk, vagy visszahúzódunk biztonságba. Ha megláttak, és visszahúzódtál, nincs értelme újra próbálkozni a saroknál, hiszen a sarkot figyelni fogják, és a bármilyen próbálkozás a saroknál valószínûleg a te, és bajtársaid lelövésével fog végzõdni.

Mozgás épületen át

Csakúgy, ahogy nem tanácsos elsétálni az ablak elõtt az épületen kívül, ugyanúgy kerüljük ezt az épületen belül is. Mesterlövészek, vagy támogató fegyverek figyelhetik az ablakot, különösen, ha már láttak odabent számos embert mozogni. Erkélyek, és tágas belsõ tereket is lehetõség szerint kerüljük, még akkor is, ha magaslati elõnyt adnának. Ahogy mozgunk az épületen belül, jegyezzük meg, mi hol volt, merre voltak a kijáratok, és hova vezettek. Lehet, hogy késõbb még lehetõségünk lesz egy gyárban is az ellenfél hátába kerülni, csakúgy, mint egy erdõs terepen.