Vietnam Navy Seals – Férfiak zöld arccal

1961-ben, a Tengerészeti parancsnokság vezetõje ajánlotta egy gerilla, és gerilla-elhárító alakulat felállítását, amely mind fölrdõl, vízrõl és levegõbõl is képes indítani akcióit. Ezek az alakulatok jelentették a hivatalos Navy S.E.A.L.S. kezdetét.

Számos SEAL tag a Tengerészet Vízalatti Utász Csapatától (Navy's Underwater Demolation TEAM, UDT) származtak, akik már rendelkeztek kommandós tapasztalatokkal Koreából.A SEAL alakulatok a Vietnámi háború t teljesen máshogy élték meg, mint a többi alakulat. A Vietkongokkal való harc nagyon közeli és személyes volt, és a hagyományos ütközetekkel ellentétben a SEAL tagjai gyakran csak centiméterekre voltak ellenfeleiktõl. De a SEAL rendkívül hatékonynak bizonyult ebben az újfajta harcban a 60-as években, és õk voltak a leghatékonyabb gerilla harcosok a háborúban.

A Navy SEALS volt a legféltebb vad Vietnám dzsungeleiben. A Vietkongok és az Észak Vietnámi Hadsereg tagjai rettegtek a "zöldarcú férfiaktól", akik hirtelen bukkantak elõ az éjszaka folyamán a semmibõl. A SEAL rajtaütései, fogolyejtõ akciói mélyen az ellenség által irányított területen belül történtek. Arzenáljuk az íjpuskától a géppuskáig terjedt, és a SEAL elvitte a háborút egészen a táborukig az azelõtt biztonságosnak hit területeken is.

Az 50-es évek végén az Amerikai Hadseregnek kevés különleges alakulata volt. A hadseregnek voltak a hires Zöldsapkásai, és a Tengerészetnek a UDTk. AZ amerikai Haditengerészet 1960-ban szállt be a Vietnámi háborúba, amikor UDT csapatok kis vizijármûveken mélyen LAOSba hatoltak a Mekong folyón. 1960-ben tanácsadók javaslatára elkezdték a Vietnámi UDT, vagy LDNNek (Lien Doc Nguoi Nhia, szó szerinti fordításban, "katonák,akik a víz alatt harcolnak) kiképzését.

Kennedy elnök felismerte a nem hagyományos hadviselés jelentõségét, és a különleges alakulatokat vetette be a gerilla tevékenység megfékezésére. 1961-ben, a Kongresszushoz idézett beszédében Kennedy kifejezte mély tiszteletét a Zöldsapkások iránt, és elmondta, hogy a kormány tervei szerint több mint 100 millió dollárt áldoz a különleges alakulatok fejlesztésére.

Miután a haditengerészet ráébredt arra, hogy az adminisztráció a Zöldsapkásoknak kedvez, úgy döntöttek, hogy szerepet vállalnak a különleges alakulatokban. 1961 márciusában a Tengerészeti parancsnokság vezetõje ajánlotta egy gerilla, és gerilla-elhárító alakulat felállítását, amely mind fölrdõl, vízrõl és levegõbõl is képes indítani akcióit. Ezek az alakulatok jelentették a hivatalos Navy S.E.A.L.S. kezdetét.

BDUk

Háromfajta BDUt használtak fõleg az Amerikai erõk Vietnámban. OD Tropical Jungel kabátok és nadrágok voltak a legnépszerûbbek, ERDL (Engineer Research DevelopmentLaboratory) lomb álcázó BDUkat 1968 és 69-ben kapták a katonák, tengerészek tengerészgyalogosok és pilóták, és a Tiger Stripe tigriscsíkos ruhát fõleg a különleges erõk viselték álcázásnak. Számos katona vegyítette ezeket az egyenruhákat, így ha szinte bármilyen kombináció elfogadható egy Vietnámi csata reprodukálásánál, hiszen még tükrözi is a kor fáradt szellemét.

Fejfedõ

Ezen a téren még nagyobb szórás mutatkozott, a fejpánttól kezdve a dzsungelsapkán keresztül szinte bármit viseltek a kor katonái.

Fegyverzet

A SEAL egyik legkedveltebb fegyvere a Carl Gustav M45-ös géppisztoly volt, más néven a Svéd K. Ennek a fegyvernek jelenleg nincs airsoft változata, a leghasonlóbb a Smith and Wesson M76-os. Azonban, kevésbbé egzotikus fegyvert is választhatunk szinte ugyanolyan autentikus megjelenéshez.

Kiegészítõk

Inkább a kényelem miatt javasoljuk SKS Bandoleer málhamellényt, de ugyanúgy megfelelõ lehet egy M1965 vagy annak a késõbbi kiadása, az M1967, amely elõnye, hogy több tárat tud hordozni egyszerre. Ezen kívül megfontolandó lehet még néhány extra US katonai kulacs, és egy bõr M1916-os pisztolytáska, ami az övre rögzíthetõ.