Hírek

Falusi turizmus rendezvényünk frissülő információi

2015. szeptember 30-án 12 órai kezdéssel szakmai konferencia, tervezett előadók:

  • meglepetés turisztikai attrakció egyesületünk tagjai által
  • Bevetés Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület bemutatja turisztikai fejlesztését, jövőbeli terveit
  • Gyimesfelsőlok (Lunca de Sus, Románia) bemutatja turisztikai fejlesztését, jövőbeli terveit
  • Deáki (Diakovice, Szlovákia) bemutatja turisztikai fejlesztését, jövőbeli terveit
  • Első Régiófejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft bemutatja Szigetbecsei beruházását
  • Száz Magyar Falu Nonprofit kft a vidéki turizmus magyarországi és határontúli helyzetéről tart előadást

  eem-logo  eet-logo

Falusi turizmus határon innen és határon túl – 2

Rendezvényünk tervezett időpontja 2015. szeptember 30. A programterv és a tervezett előadók még egyeztetés alatt, kérjük figyelje folyamatosan frissülő Híreinket.

  eem-logo  eet-logo

Fiatal borászok találkozója

A MNVH és a Miniszterelnökség jóvoltából megvalósuló rendezvényünk tervezett időpontja: 2015.09.13 (vasárnap) 13.00 óra Helyszín: Etyek, Hrsz 2626 (Öreghegyi dűlő)

Tervezett előadók:

Megnyitó

Dr. Zádori Krisztián, borász – a helyszínül szolgáló pince rövid történetének bemutatása, turisztikai fejlesztésből megvalósuló pince jövőképének felvázolása, további fejlesztési lehetőségek. Kezdeti nehézségek és a tervezett jövő.

Borajánló – előadó: Neményi Noémi, Sommelier, borszakértő – Hungaro Vino Kft – borvidék legjobb borainak bemutatása, borkóstoló

Porgányi pincészet tapasztalatai – előadó: Porgányi Balázs, borász. Tokai térség borászatainak tapasztalatai, Porgányi pincészet fejlődése, buktatók és sikerek.

Szörényi Pincészet tapasztalatai – Előadó: Szörényi Csaba, borász. Balatonfelvidék – Csopak borászatainak tapasztalatai, piaci lehetőségei. Fejlődés jövője.

Ipacs Pincészet – Előadó Ipacs Zsolt, borász

Dr. Kőpataki Eszter – borász, borbemutató

Dr. Somoskői Zoltán – borász, borbemutató

A rendezvényt szervező Egyesület, a saját pincészetét biztosítja téritésmentesen a rendezvény megtartásához.

A térség borászai limitált mennyiségben téritésmentesen biztosítanak borokat a rendezvény végén tervezett borkósolókhoz.

Falusi turizmus határon innen és határon túl

Rendezvénysorozatunk első fordulóját 2015. szeptember 6-án 13.00 órától tartjuk Etyeken, az Öreghegyi dűlőn. Várunk minden kedves érdeklődött egy könnyed beszélgetésre, ismerkedésre. Korlátozott mennyiségben borkóstolókra és gasztronómiai – érkezési sorrendben… több előadás is megtartásra kerül pincénkbe, 30 fős leülési lehetőséggel – kerthelységben pedig pikniket tartunk.

  eem-logo  eet-logo

Nyertünk a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat pályázatán

Szakmai pályázatunk “Fiatal borászok találkozója” címen támogatást nyert

A rendezvény célja a fiatal borászok bemutatkozása és a tapasztalt borászok ismeretátadása, kiegészítve gasztronómiai, turisztikai vonallal, mint borászatok egyik lehetséges fejlődési ága.

Nyertünk a NEA szakmai és müködési pályázatán

Szervezetünk szakmai programjaink elismeréseképpen támogatásban részesültünk a Nemzeti Együttmüködési Alap jóvoltából. Kérlek figyeljétek híreinket, hamarosan megrendezésre kerülő rendezvényeinkre szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Átadtuk az etyeki turisztikai fejlesztésünket

Elkészült szervezetünk etyeki projektje. Várunk minden érdeklődőt szeretettel. Részletekkel kapcsolatban kérlek hívjátok Neményi Noémit (06 30 329 0565).

EGT / Norvég Civil Alap pályázatot adtunk be

Pályázat célja környezetvédelem és fenntartható fejlődés. A lakosság több mint 80%-a nem tartozik a zöld fogyasztói szegmensbe, és értékrendje alapján is nagy a távolság. Viselkedésmintáikban a fenntarthatóság nem jelenik meg prioritásként. A célcsoport túlnyomó része nincsen tisztában azzal, hogy életmódjának melyik része van legnagyobb hatással a környezetre. Legtöbben túlértékelik a hulladékképződés szerepét. A háztartási energiahasználat környezeti szerepét alulértékelik. Ugyanakkor az emberek a környezet állapotát a legtöbb környezeti elem tekintetében kritikusnak ítélték meg.

A víz, a levegő, a talaj az emberi élethez nélkülözhetetlen források. Ezek az alapvető tényezők mindaddig egyensúlyban is voltak, amíg az ember el nem kezdte szennyezni környezetét. Ily módon veszélybe került az évmilliókig fennmaradt egyensúly a vízben, a levegőben és a talajban. Ha a környezetpusztítást ilyen ütemben folytatjuk, látni fogjuk az életünket fenntartó rendszerek összeomlását. A környezeti nevelés egy folyamat, ami javítja az élet minőségét azzal, hogy ellátja az embereket azokkal az eszközökkel, amire szükségük van a környezeti gondok megoldásához. A környezeti nevelés segít összegyűjteni a készséget, a motivációt, az értékeket és a kötelezettséget, hogy sikerüljön a földi erőforrásokat fenntartani, és a természet minőségét megőrizni.

Célunk és bízunk benne, hogy a projektünkön keresztül a lehető legszélesebb körben kitudjuk alakítani a környezettudatos szemléletet. Szeretnénk hatékonyan rávilágítani a globális környezeti problémákra. Szeretnénk átadni azt a tudást és tapasztalatot amivel hatákonyan és gyorsan lokalizálja a helyi környezeti problémákat. Hiszünk abban, hogy egyesületünk a projekten keresztül képes számos gyermek és felnőtt számára segítséget nyújtani a hatékony és tudatos környezetvédelem kialakításában. Megismerik a fenntartható megoldásokat és a potenciális környezeti hatáscsökkentést, képessé válna a fenntartható megoldások kiválasztására és alkalmazására.

A cél olyan szemléletformáló tevékenységek fejlesztése, amelyek nem elvontan közelítik meg a klímaváltozás okozta következményeket, hanem a lakosság számára hasznos, a gyakorlatban alkalmazható ismereteket közvetít, melynek következtében ismertebbé válnak a zöld technológiák és kézzel foghatóbbak, átláthatóbbak lesznek a lakosságot érintő gazdasági racionalitások. Célok elérése érdekében hasonló célkitűzésű alapítványokkal, egyesületekkel, hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel való kapcsolatokat ápolja, keresi az eredményes megoldások adaptációját, a folyamatos információcsere lehetőségeit. A projekt végrehajtását követően hisszuk, hogy 3 éven belül „zöldként” meghatározható fogyasztói szegmens 30%-ra növekszik.

Egy magát „zöld”-ként meghatározó ember minden körülmények között törekedni fog felnőttként is az általa fenntarthatónak ítélt viselkedésminták követésére, legyen az kerékpározás, helyi, bio, vegetáriánus termékek fogyasztása, vagy házának hőszigetelése. Társadalmi szinten elsősorban az az előnyös, ha minél többen belső késztetésnek engedve keresik a fenntartható életvitel lehetőségeit. Hiszünk abban, hogy a környezet tudatos szemléletet már gyerek korban célszerű kialakítani. Tapasztalatain alapján megpróbáltuk a már bizonyítottan sikeres módszereinket továbbfejleszteni és még hatékonyabbá tenni.

Turisztikai pályázatot adtunk be Etyeken

Etyeki bor és agroturisztikai fejlesztés" címen az Európai Mezogazdasági Vidékfejlesztési Alapból turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2013-ban nyújtandó támogatás kiírásra pályázatot adtunk be. A fejlesztés célja a borturizmushoz és agroturisztikához kapcsolódik, Etyek Község borászata komoly múltra tekint vissza. Célunk a térség borászatának, borainak bemutatása, agroturisztikai hagyományainak életbentartása és továbbvitele.

NAKVI rendezvény – Fenntartható vadgazdálkodás és vadászturizmus hazai és határontúli tapasztalatai

Rendezvény elnevezése: „Fenntartható vadgazdálkodás és vadászturizmus hazai és határontúli tapasztalatai”
Rendezvény időpontja: 2013. november 22.
Rendezvény helyszíne: Balatonkeresztúr IKSZT Kossuth L. u. 7.

A rendezvény 1 napos volt, melyre több, mint 100 fő látogatott el.

Pályázatban megjelölt dátum 2013. november 9. módosításra került, melyet előzetesen írásban kérvényeztünk. Időpont módosítására a kiértesítés és a rendezvény tervezett dátuma közötti rövid idő miatt volt szükség. Rendezvény megvalósulásának dátuma 2013. november 22.

A rendezvény előtt hostesseink 300 db meghívót küldtek ki postai úton, valamint adtak át személyesen. A rendezvényt népszerűsítendő, több helyre is felkerült meghívónk elektronikus formában. (pl: http://www.omvk-somogy.hu/node/741, Balatonkeresztúr IKSZT facebook oldalára )

Az egész napos program pénteken reggel 8:30-kor vette kezdetét Balatonkeresztúron. Résztvevőink a következő színvonalas szakmai előadásokat hallgatták:

- Vadászat a Kárpátokban és a magyar lakta határon túli területeken.
Előadta: Farkas Csaba – Határon túli Magyarokért Közhasznú Egyesület

- Sikeres vadász turisztikai projekt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Buj községben – eredményes megvalósítás, működtetés.
Előadta: Vinnai Attila – Vinnai Vadászati Kft, Szabolcs – Szatmár – Bereg megyei vadászkamara alelnöke (hivatásos vadász)

- Fenntartható vadgazdálkodás és a vadászati kultúra Európában és már kontinenseken
Előadta: Kollmann Ferenc – 2013-as Nimród kitüntetett és Somogy Megyei Vadászkamara bizottság tagja

- A szomszédos Hunor Vadásztársaság bemutatása
Előadta: dr. Berényi Sándor – elnök, állatorvos, polgármester

- Szőcsénypuszta tangazdaság bemutatása, a vadászati és vadgazdálkodási oktatás napjainkban
Előadta: Soós András – Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskola, Szőcsénypuszta

Előadások között kávészünet és ebédszünet keretein belül üdítővel, ásványvízzel, kávéval, hidegtálakkal, szendvicsekkel, salátákkal láttuk vendégül résztvevőinket.

Előadások valamint az ebédszünet után pódiumbeszélgetések keretein belül osztották meg egymással és a résztvevőkkel tapasztalataikat az előadók.

Azok akik ellátogattak az rendezvényre nagyon sokszínű programon vehettek részt. Laikus és szakmai résztvevők egyaránt jól érezték magukat, új ismeretekkel gazdagodtak. Helyi általános iskola nyolcadik osztályos tanulói is részt vettek rendezvényünkön, értékelésük szerint használható tudásra tettek szert mind a környezetvédelem, mind pedig a továbbtanulásuk, pályaválasztásuk tekintetében.

Értékelésül elmondható, hogy rendezvényünkkel maximálisan eleget tettünk kitűzött célunknak. Megteremtettük térségek valami nemzetek közötti tapasztalatok cseréjének lehetőségét, erősítve ezzel későbbi együttműködésüket, módszertani ismereteik átadását.

1 2 3 4 5 6 7 8