Balaton Bajnokai – IRONMAN 2011.08.06

A Balaton Nagypróba a hosszú távú triatlon szabályai szerint zajlott le. Reggel 6 órakor a déli-medence központjában fekvő Balatonboglár gyönyörû Platán-strandján depózott be a társaság, majdnem 50 fő. Innen hajó vitte át őket a révfülöpi kikötőbe, a több évtizede sportolók tízezreit megmozgató átúszás rajtjához. A próba első száma mindjárt a legnehezebb: száz méter híján az ironman- és az olimpiai táv együttesét kell leúszni, 5,2 kilométert a gyakran hullámzó vízben. Megállás nincs, kiszállni nem lehet – legfeljebb felkapaszkodni az évente egyszer a Balatonon keresztben sorfalat álló vitorlások egyikére. Az igencsak fárasztó és áthûtő (néha görcsbe ránduló) „fürdőzésért” kárpótol az első nagy cél legyőzése. Az induláskor még csak a messzi távolba vesző somogyi dombok lassan-lassan közelednek, fél távnál már egészen jól kivehetők az egyes szárazföldi alakzatok, s az utolsó kilométereken már pontosan látszik, hová is kellene beérkezni. Idáig megy az átúszók 99,9%-a, de nem próbázóink. Ők a 1,5-2,5 órás úszás után egyenesen a Parti sétányra kocognak, ahol a depóban átöltöznek, esznek-isznak, majd elindulnak a Balaton-körre.

Önmagában is kihívás a nyár közepén egyhuzamban a Balatont körülbiciklizni. Például nem könnyû dönteni a kerékpár-út és az autóutak megpróbáltatásai között. Mindkettőnek van előnye és hátránya. A déli medencét megkerülő 142 km-es útvonalon (Boglár – Keszthely – Révfülöp – Tihanyrév – Szántód – Boglár) a próbázók többsége tesztelés céljából a biciklis utat, a „sportos túrázást” választotta. Ez nagy biztonságot jelentett és 20-25 km/órás átlagsebességgel lehetett megkerülni a tavat. Kanyarogva-kerülgetve ugyan, de változatos útvonalon mentek a nyaralók között, a tóparton, parkokban-ligetekben, néha kisebb dombokon, ritkán tükörsima aszfaltcsíkon. Jutott idő beszippantani a tó illatát, a nyár hangulatát, meg lehetett állni rövid pihenőkre, a fogyatkozó folyadék- és szénhidrát-készletek feltöltésére – no meg akik együtt mentek, azok így egymást is segíthették. Az országúton (a 7-es és 71-es út engedélyezett szakaszain) ezzel szemben többnyire lendületes tempóban, egyenletesen lehet haladni, s aki jól tûri az autókat, 30 feletti átlaggal 4-5 óra alatt körbe érhet. A folyamatos menetet a megállás nélkül járó kompok 10 percnél is rövidebb átkelési ideje sem töri meg, s ez a kényszerpihenő a futás előtti utolsó lehetőség egy hosszabb, nyugodt étkezésre is.

A csapat nagyobb része késő délutánra ért vissza Boglárra, ahol a Platán-sor hûs fái várták a futás megkezdését. Mi tagadás, az átúszás hûse után a kánikulai kerékpározás eleinte jól esett, de az 5-6 órás tekerés végére már ismét az árnyékot kereste mindenki. A félmaratonhoz 6-szor kellett végigmenni a 3,5 km hosszú pályán, ami végig a hatalmas fák alatt vezetett és 2 óra körüli, elfogadható amatőr idők születtek. Végül a célba érőknek dr. Székely Mózes korábbi „Balaton Bajnoka” és az ELTE triatlon szakosztály vezetője adta át a „Balaton Bajnoka” oklevelet és emlékérmet minden sikeres résztvevőnek.

Összességében kiválóan sikerült a szervezés, a folyamatos időpont-csúsztatás és elnapolás ellenére sikeres rendezvényt tudunk magunk mögött. A frissítést mindenki probléma nélkül megoldotta, a depók hibátlanul mûködtek a Balaton körül több helyen is, és az Átúszással is jól megfért a Nagypróba. A reggel 6 órakor kezdődő rendezvény végül 21 órakor fejeződött be ünnepélyes díjátadással, ahol a legjobb 8 versenyző került díjazásra. Sajnos nem mindenki tudta befejezni a távot, többen menet közben kényszerültek feladásra, illetve többen már szintidőn kívül rótták a köröket, miközben már a legjobbak díjátadója folyt. Természetesen itt nem feltétlenül az órával versenyeznek a résztvevők, hanem önmagukkal, aminek a legyőzése sokkal nagyobb bravúr, mint megnyerni egy versenyt. Reméljük jövőre is megszervezhetjük rendezvényünket, immár 4 alkalommal és mostaninál még jobb időket fognak résztvevő versenyzőink elérni. Rendezvényünk alatt szórólapozással népszerûsítettük további két rendezvényünket, a Kishegyi Derbyt és a Kishegyi Derby Konferenciát.