EGT / Norvég Civil Alap pályázatot adtunk be

Pályázat célja környezetvédelem és fenntartható fejlődés. A lakosság több mint 80%-a nem tartozik a zöld fogyasztói szegmensbe, és értékrendje alapján is nagy a távolság. Viselkedésmintáikban a fenntarthatóság nem jelenik meg prioritásként. A célcsoport túlnyomó része nincsen tisztában azzal, hogy életmódjának melyik része van legnagyobb hatással a környezetre. Legtöbben túlértékelik a hulladékképződés szerepét. A háztartási energiahasználat környezeti szerepét alulértékelik. Ugyanakkor az emberek a környezet állapotát a legtöbb környezeti elem tekintetében kritikusnak ítélték meg.

A víz, a levegő, a talaj az emberi élethez nélkülözhetetlen források. Ezek az alapvető tényezők mindaddig egyensúlyban is voltak, amíg az ember el nem kezdte szennyezni környezetét. Ily módon veszélybe került az évmilliókig fennmaradt egyensúly a vízben, a levegőben és a talajban. Ha a környezetpusztítást ilyen ütemben folytatjuk, látni fogjuk az életünket fenntartó rendszerek összeomlását. A környezeti nevelés egy folyamat, ami javítja az élet minőségét azzal, hogy ellátja az embereket azokkal az eszközökkel, amire szükségük van a környezeti gondok megoldásához. A környezeti nevelés segít összegyűjteni a készséget, a motivációt, az értékeket és a kötelezettséget, hogy sikerüljön a földi erőforrásokat fenntartani, és a természet minőségét megőrizni.

Célunk és bízunk benne, hogy a projektünkön keresztül a lehető legszélesebb körben kitudjuk alakítani a környezettudatos szemléletet. Szeretnénk hatékonyan rávilágítani a globális környezeti problémákra. Szeretnénk átadni azt a tudást és tapasztalatot amivel hatákonyan és gyorsan lokalizálja a helyi környezeti problémákat. Hiszünk abban, hogy egyesületünk a projekten keresztül képes számos gyermek és felnőtt számára segítséget nyújtani a hatékony és tudatos környezetvédelem kialakításában. Megismerik a fenntartható megoldásokat és a potenciális környezeti hatáscsökkentést, képessé válna a fenntartható megoldások kiválasztására és alkalmazására.

A cél olyan szemléletformáló tevékenységek fejlesztése, amelyek nem elvontan közelítik meg a klímaváltozás okozta következményeket, hanem a lakosság számára hasznos, a gyakorlatban alkalmazható ismereteket közvetít, melynek következtében ismertebbé válnak a zöld technológiák és kézzel foghatóbbak, átláthatóbbak lesznek a lakosságot érintő gazdasági racionalitások. Célok elérése érdekében hasonló célkitűzésű alapítványokkal, egyesületekkel, hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel való kapcsolatokat ápolja, keresi az eredményes megoldások adaptációját, a folyamatos információcsere lehetőségeit. A projekt végrehajtását követően hisszuk, hogy 3 éven belül „zöldként” meghatározható fogyasztói szegmens 30%-ra növekszik.

Egy magát „zöld”-ként meghatározó ember minden körülmények között törekedni fog felnőttként is az általa fenntarthatónak ítélt viselkedésminták követésére, legyen az kerékpározás, helyi, bio, vegetáriánus termékek fogyasztása, vagy házának hőszigetelése. Társadalmi szinten elsősorban az az előnyös, ha minél többen belső késztetésnek engedve keresik a fenntartható életvitel lehetőségeit. Hiszünk abban, hogy a környezet tudatos szemléletet már gyerek korban célszerű kialakítani. Tapasztalatain alapján megpróbáltuk a már bizonyítottan sikeres módszereinket továbbfejleszteni és még hatékonyabbá tenni.