Új hazai álcaruhák

Sokunk érdeklődési köre kiterjed a katonai hadviselés történetére és felszereléseire. Ennek kapcsán szeretnénk bemutatni egy speciális ruhadarabot, amely a századforduló óta létezik, melynek neve Ghillie shuit. Valószínűleg sokan ismerik a ruhadarab történetét, de azoknak, akik mégsem hallottak még róla, íme egy rövid történeti áttekintés:
Az első darabokat az angol és skót vadőrök és halőrök készítették. A modern kori hadviselés is meglátta a ruha nyújtotta lehetőségeket, és saját céljai szerint kissé átalakítva, előszeretettel használta. Először a második világháborúban az orosz mesterlövészek alkalmazták, rejtőzködés céljából. Majd a hatvanas évek második felétől mindinkább bekerült a köztudatba. Ettől kezdve nemcsak katonai, hanem polgári, vadászati  célokra is készítettek ghilliket. Magyarországon az 1990-es évek első felétől a honvédség is kereste a megoldást a lövészek álcázására, elrejtésére. Voltak helyi kezdeményezések, próbálkozások, de biztos megoldást nem találtak (mind a mai napig). A NATO-csatlakozás után sem került be a katonai felszerelések közé. A civil felhasználások során néhány darab bekerült az országba, de ennek készítésével érdemben senki sem foglalkozott. Mivel magam sem találtam beszerzési forrást Európában – leszámítva pár internetes oldalt, és egy-két gyűjtőt – , külföldi kapcsolataim révén jutottam hozzá a ruha elkészítéséhez szükséges alapanyagokhoz, és elkészítettem az első darabot. Több visszajelzésből arra a következtetésre jutottam, hogy lenne igény ezen ruhák készítésére. Meglepetésként ért, hogy elsősorban természetfotósok kerestek meg. Az idei  kecskeméti repülőnapokon lehetőséget kaptam, hogy kiállítsam az általam készített ghilliket, ahol megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a katonák és civilek körében sokkal nagyobb az érdeklődés, mint amire számítottam.

Ruháimat amerikai alapanyagokból készítem, ezek:
1.) TOG – háló alapú mellény, melynek speciális kialakítása lehetővé teszi a ruhában való kényelmes mozgást, a fonalak stabil rögzítését, a hátán lévő levehető camelbagtartó pedig biztosítja a folyamatos vízellátást viselője számára. A mellény elülső részén 2 zseb található, ebből az egyik vízhatlan.
2.) Fonalak (6 féle színben) – anyagukat tekintve szintetikus összetételűek, allergénmentesek és tűzbiztosak (és nagyon szeretik az erdei avart…). A ruha színeit és formavilágát a megrendelő határozza meg, igényeinek megfelelően. Ha felkeltettem érdeklődését, kérem látogassa  meg oldalamat, a www.ghilliehunter.hu -t, vagy írjon a ghilliehungary@gmail.com  címre! (Bánás-Fajt Imre)